Ще подпомагат астронавтите в изследователската дейност, тестването на технологии, поддръжката и проверката на инвентара

НАСА се готви да изпрати самозахранващи се роботизирани "пчели" на Международната космическа станция (МКС), съобщава сайтът Диджитъл трендс, цитиран от БТА.

Кръжащите роботи, наречени "Астропчели", ще бъдат изпратени на орбиталната станция, за да подпомагат астронавтите в изследователската дейност, тестването на технологии, поддръжката и проверката на инвентара. 

Роботизираните "пчели", наподобяващи кубове, са разработени и конструирани в изследователския център "Еймис" на НАСА в Маунтин Вю, Калифорния. Те използват перки, за да се движат, и са способни да се завъртат около оста си, за да се отправят в различни посоки. Всяка от "Астропчелите" е оборудвана с камера и сензори за навигация, както и с роботизирана ръка. Захранват се от батерии и самостоятелно се скачват към зарядна станция за автоматично презареждане. 

Освен че ще помагат на астронавтите, "пчелите" ще допринесат да се проучи взаимодействието между хора и роботи в космоса с цел подготовка на бъдещите мисии за изследване на Луната и други планети.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.