"Всеки път, когато става въпрос за позицията на България, президентът говори единствено и само колко сме бедни и корумпирани", смята той

"Държавният глава на България денонощно говори колко корумпирана е страната. Аз съм получавал обаждания от стотици делегации, външни представители, които ме питат защо да инвестират в България, след като държаният глава денонощно говори колко е корумпирана". Това каза президента на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев в ефира на „Здравей, България”. Бъдещото изграждане на нов автомобилен завод у нас стана повод за остър сблъсък между двамата държавни глави.

Двама президенти в спор заради бъдеща голяма инвестиция в България

„Корупцията е навсякъде около нас – и в държавния, и в частния сектор. Но когато става въпрос за държавния глава, за етап на развитие, в който ние се нуждаем от стратегически инвестиции, най-малкото, когато се говори за корупция, трябва да се дават и конкретни примери, да се иска върховенство на правото и да се пожелае от страна на държавния глава една работеща система. Такива тежки думи от негова страна ни подреждат в съвсем друга лига, за съжаление”, каза още Плевнелиев.

Той подкрепи призива на Радев да се разследват офшорните сметки на политиците. „Точно така трябва да се действа – да се бръкне дълбоко и да се извади истината, но е добре държавният глава да погледне и към себе си и собствения си екип, ако щете към собствената си политическа партия БСП, с чийто лидер той денонощно и навсякъде е заедно. Прокуратурата не преди дълго време извади доказателства именно за член на екипа на държавния глава с офшорни сметки, така че нека, когато говори държавният глава, да бъде по-конкретен. Прокуратурата посочи Елена Йончева”, добави Росен Плевнелиев.

Бившият президент коментира и „Апартаментгейт”. „В ГЕРБ се направи опит „Апартаментгейт” не просто да бъде отложен или замаскиран, а да бъде решен. Последваха оставки”, каза той.

„За съжаление, държавният глава не работи в посока за върховенството на закона. /…/ Аз не съм чул една добра дума от държавния глава. Всеки път, когато става въпрос за позицията на България, той говори единствено и само колко сме бедни и корумпирани”, каза Плевнелиев.

Росен Плевнелиев коментира и темата, станала повод за спор между него и президента Румен Радев. „Държавният глава остава усещането във всички нас усещането, че едва ли не той има решаваща роля, специално заради него и специално за ради завода на "Фолксваген" Щайнмайер е дошъл в България. Фактите са съвсе, други и обществото трябва да ги знае. От година се водят тези преговори. Екипите са около 100 души. Лично министър-председателят на България е провел десетки срещи и телефонни разговори със световни лидери и министър-председатели на половината немски провинции. Вицепремиерът Томислав Дончев следи ежедневно процеса. Министри, екипи на местно ниво, кметове. Тези хора от една година работят, за да може тази стратегическа инвестиция да се случи. Нещо повече – инвеститорът от ден първи каза много ясно: „Моля ви, пазете мълчание, работете с нас, не го политизирайте, решението ще бъде изцяло експертно”. Очаквах пробив, но той не се случи от никой досега. Дори премиерът не спомена думата "Фолксваген". Сега вече изквазването на президента отекна много силно във Волфсбург. Днес има заседание на Надзорния съвет. Утре е общото събрание на акционерите на "Фолксваген”. По-вероятно е след известно време ще се вземе решение", каза Плевнелиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.