Президентът започна срещите, които предшестват избора на нов обвинител номер 1

Подранили консултации – такава е оценката на главния прокурор Сотир Цацаров за започналите в президентството срещи, които предшестват избора на нов обвинител номер 1. Очакванията са до седмица да се вземе решение по предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов за повече контрол над тримата големи в съдебната власт. 

Румен Радев и Сотир Цацаров се видяха на „Дондуков” 2, за да си говорят за избора на нов главен прокурор. Президентът започва тези консултации, за да чуе обществените настроения по темата. Според главния прокурор те са „прибързани”. Цацаров обаче останал с усещането, че държавният глава нямал намерение да влияе върху процедурата, а искал да се придържа към конституционните си задължения, т.е. с указ да назначи нов прокурор, когато Висшият съдебен съвет посочи кой да е той.

Президентът започва срещи за критериите за избор на следващ главен прокурор

Нов главен прокурор България чака през януари 2020 г. Затова сега, през май,  първият поканен от президента - Сотир Цацаров оцени консултациите като: „Една степен подранили”.

Но с президента си говорили открито 1 час и 20 минути. И двамата казали какво мислят.

В официално съобщение от пресцентъра на президента се разбира, че държавният глава наблегнал пред Цацаров, че обществото има високи очаквания към следващия главен прокурор и към ролята му да се бори с престъпността, корупцията и да следи за спазването на законите. Румен Радев очаквал  прозрачни и ясни процедури за номинациите на следващия обвинител номер 1.

Резервите на главния прокурор били да не би срещите на държавния глава да се разберат като опит за влияние върху съдебните решения.

„Абсолютно единно е становището, че каквито и консултации да бъдат провеждани, мястото, където се взема решение, не е нито тази сграда, нито „Позитано” 20, а сградата, на която пише „Съединението прави силата””, заяви Цацаров.

След разговорите си с президента, Цацаров намеси БСП. И напомни, че лично Корнелия Нинова поиска промени в правомощията на главния прокурор.

„Защо ги искаме на всяка цена преди избор на нов главен прокурор?! Дали не целим страната да изпадне в едно положение, в което, общо взето, прокуратурата да не е в особено стабилно положение?!”, коментира Цацаров.

По тази тема Цацаров и Радев също били на едно мнение - първо нов прокурор, после повече контрол над него.

„Останах изключително удовлетворен, че не видях съвпадение в позицията - такава, каквато е изразена от г-жа Нинова, и позицията на държавния глава. По едно съвпадение и тя, и президентът бяха в Асеновград. Пред мен бе демонстрирано съвсем ясно разграничение между партийна и държавно отговорна позиция и липсата на съвпадение между тях”, заяви Цацаров.

Повече контрол над главния прокурор поиска и Европейската комисия, за да се увеличи шансът вече да не ни наблюдават толкова изкъсо съдебната система.

„Трябва да бъдат изпълнени препоръките на ЕК. Няма място за какъвто и да е институционален инат, доводи и всичко друго. Това ако е цената за излизане от механизма, тази цена трябва да бъде платена”, заяви Цацаров.

Конкретика как да се контролира главният прокурор, Сотир Цацаров чака от правосъдния министър със законопроект черно-на-бяло до 2-3 седмици.

„Мисля, че г-н Кирилов ще изненада доста хора, което не е очаквал от него”, заяви Цацаров.

По-изкъсо трябвало да се следи не само обвинител номер 1, но и председателите на висшите съдилища, които, след срещата с президента, Цацаров не пожела да коментира.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.