Концентрацията на въглероден диоксид е достигнала рекордно ниво

Последният годишен доклад на ДАНС сложи мръсния въздух сред рисковете за националната сигурност. Появи се и едно изследване, според което концентрацията на въглероден диоксид в земната атмосфера е достигнала рекордно ниво. Учени от института "Скрипс" съобщават, че за първи път в човешката история нивото му е преминало прага от 415 части на милион. Обсерваторията на Мауна Лоа в Хавай е измерила, че концентрацията на въглероден диоксид през последния уикенд е била 415,26 части на милион. Според експертите подобни стойности не са отчитани в цялата документирана история на Земята. Експертите отбелязват, че средните темпове на растеж остават високи. Ако тенденцията се запази, Земята може да се върне милиони години назад, когато на Южния полюс са расли дървета.

В последните няколко дни въздухът в София е сравнително чист, а нивото на фини прахови частици е ниско.

Видин - градът с най-мръсен въздух през отоплителния сезон

„Измерени са рекордно високи нива на въглероден диоксид. Има основание за притеснение. Хората започват да осъзнават проблема. Фините прахови частици са локален проблем. Това са различни форми на токсини на замърсяване, които дишаме. Когато става въпрос за въглероден диоксид, говорим и за останалите парникови газове. Това са вещества, с които напомпваме атмосферата и това се отразява на целия свят. Тоест, където и да бъдат отделени тези емисии, те стават част от един глобален проблем”, заяви в ефира на „Събуди се” Генади Кондарев от Сдружение "За Земята".

Той допълни, че последиците се изразяват в климатичните промени и аномалии.

Проблемът с мръсния въздух коментира и пулмологът София Ангелова. „Кабинетите са пълни с влошени пациенти. Тази влага, тези дъждове, които ни връхлитат в последните седмици, се отразяват на хронично болните. Виждаме промяната в климата. Бурите, наводненията, градушките са резултат от глобалното затопляне, за което вина имат хората. Дори циментът е източник на въглеводороди, които замърсяват въздуха. През годините много зелени площи бяха изсечени, за да се издигнат огромни сгради", заяви тя. 

В кои градове въздухът е бил най-мръсен през отоплителния сезон?

Според нея мръсният въздух е "проблем на бедността". „Всеки иска да кара нова кола, която да не отделя емисии. Хората се отопляват с твърдо гориво, защото е по-евтино”, допълни тя.

В ефира на NOVA тя говори и за новата кампания против тютюнопушенето.

„Миналата година приключихме една успешна кампания. В двора на Втора градска болница бяха проведени изследвания на 400 души. При 138 от тях установихме болестта на пушачите, а при четирима - карцином на белия дроб. Тази година кампанията ще премине на национално ниво и ще обхване и Враца, и Благоевград. Изследванията ще започнат на 31 май във Втора градска болница", каза още д-р София Ангелова. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.