Премиерът присъства на откриването на разширението към автомобилния завод „Костал”

Бойко Борисов няма да подава оставка, какъвто и да е резултатът от европейските избори в неделя и повтори, че очаква от опонентите си компромат в стил "Костинброд". Изказванията си премиерът направи при обиколка в Южна България. По време на посещението му стана ясно още, че програмата за саниране ще бъде подновена следващата година. 

В началото на деня той присъства на откриването на разширението към автомобилния завод „Костал” край Пазарджик. То ще осигури нови над 1000 работни места.

СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

"Дълги години се говореше за ниска квалификация. Фактът, че не само заводите не си отиват, а все нови и нови откриваме - преди няколко дни в Кърджали - пети поред, в Русе- трети поред, в Шумен - четвърти поред. Заводите стават най-големите не само на Блаканите, но и за Европа. Така че благодаря на работниците, защото с техния труд, много неща се направиха за Пазарджик. В момента машиностроенето прави от 25 до 30% от брутния вътрешен продукт. Всичко това се качва на влакове, тирове и затова трафиците в градовете стават убийствени. Затова и Дончев, и  Горанов са с мен, защото паралелно с това, което се случва в индустрията, ние трябва да им подготвим инфраструктурата, за да не се "задъха", а след това и "колабира" транспортният им план на тези градове", каза премиерът Бойко Борисов.

"Благодарение на това, че работите добре, идват и други производители", каза още премиерът по време на обиколката си в завода. 

За двете години в завода са назначени над 4000 души. Най-ниската заплата в завода е 1100 лв. "Това е важното, роботи, високотехнологична техника, заплати, качествена продукция, 8-9 млн. кормила. Важното е, че хората го виждат", каза още премиерът. 

Стартира ремонтът на обходния път на града, обяви още министър-председателят. Той е изграден през 70-те и е ремонтиран само частично. Вследствие дългогодишната му експлоатация, асфалтовата настилка е силно напукана. Предвижда се и проект за изцяло ново трасе на околовръстния път на Пазарджик, което да изведе напълно тежкия трафик от урбанизираните територии.

Готов и отворен за движение е пътят между Асеновград и Пловдив. 10-километровата отсечка беше основно ремонтирана в опит да бъдат намалени жертвите. За реконструкцията бяха отпуснати 25 млн. лв. По трасето вече е положен последният износващ пласт асфалт. Работниците довършиха хоризонталната маркировка в неделя вечерта. Тя е направена от студен пластик, който издържа повече от боя. По данни на КАТ над 17 хил. автомобила преминават по това трасе за денонощие. Предстои изграждането на локалните платна от двете страни на пътя, както и кръгово, което ще бъде изградено до караулката в началото на входа на Пловдив. Премиерът Борисов инспектира ремонта. 

Там Борисов обяви, че тол системата у нас ще бъде въведена от август, като уточни, че първоначално тя ще важи за товарните автомобили над 3,5 тона и автобусите. Цената трябвало да бъде съобразена, така че да не повлияе драстично на цените на билетите и транспортните услуги. Борисов подчерта, че транспортният бранш не бива да спекулира с темата. И даде
пример с цената на горивата. По думите му, когато пада цената на бензина, хлябът
и стоките не стават по-евтини.

След напускането на завод "Костал" премиерът и кметът на Пазарджик Тодор Попов потеглиха със служебна кола, управлявана от премиера, към околовръстното шосе. 

Програмата за енергийна ефективност ще бъде възстановена от следващата година, обяви министър-председателят Бойко Борисов. Той уточни, че все още се обмислят изискванията и параметрите й. Борисов получи от кмета на Пазарджик Тодор Попов подписка от 7000 жители на общината, които настояват програмата да бъде възстановена.

"Събираме пари от данъците на всички, а ремонтираме апартаментите и блоковете на малцина. Имаме подобни планове да продължим, но по друг начин. Всичките необходии разоди са 15-16 млрд. Имаме планове да продължим, но не по същия начин", обясни вицепремиерът Томислав Дончев относно санирането.

Започва изграждането на обходния път на Поморие, част от първокласния път "Слънчев бряг" – Бургас, стана ясно още по време на обиколката на Борисов. В строителството на отсечката с дължина 5,8 км ще се инвестират около 20,6 млн. лв. от републиканския бюджет. Пътят ще преминава изцяло по ново трасе и строителните работи по никакъв начин няма да затрудняват трафика през предстоящия туристически сезон.

В понеделник следобед Борисов инспектира строителството и на новата многофункционална зала в Бургас. Освен спортни събития, в нея ще могат да се провеждат конгреси, фестивали и концерти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.