"За" и "против" гей парада

„Когато едно нещо излезе на улицата, то има обществени измерения. Този прайд беше въведен по същия механизъм, по който ни наложиха честването на Октомврийската революция. Много ултимативно чужди държави поставяха този въпрос и пряко участваха в събитието”. Това каза в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” доц. Милен Михов, заместник-председател на ВМРО. Партията излезе с официална декларация срещу провеждането на „София прайд” на 8 юни в столицата.

Съпротива и критики преди „София прайд”

„Не можем да кажем, че това е една обикновена демонстрация на различни хора. Исканията, които стоят зад този форум, засягат цялото общество и неговите ценности – смесените бракове, правото на еднополови двойки да наследяват и да осиновяват, правото на възпитание. Ние сме против нещо подобно”, добави Михов.

Мнението си сподели и Виктор Лилов, член на УС на “Single Step”, подкрепящ парада.

„Живеем в светска държава, която имаме претенции да наричаме правова и в която всички са равни пред закона. Когато говорим за това, трябва да започнем от Европейската конвенция за правата на човека, чл. 8, която гарантира правото на личен и семеен живот. То важи за всички – не само за хетеросексуалната общност”, каза Лилов.

По думите му хетеросексуалното мнозинство има привилегии по отношение на семейния живот. Според него, във връзка с християнските ценности, за които говорят ВМРО, налагането на мнението на религиозната общност върху индивида е "нарушаване на личната свобода".

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.