Шиндзо Абе се надява да облекчи напрежението между Ислямската република и Вашингтон.

Японският премиер Шиндзо Абе се насочва тази седмица към Иран за рядка дипломатическа мисия, надявайки се да облекчи напрежението между Ислямската република и ключовия съюзник на Токио Вашингтон. Това съобщи БГНЕС.

Техеран е затънал в ожесточено противопоставяне със САЩ, след като миналата година президентът Доналд Тръмп се оттегли от ядрената сделка.

Сега Вашингтон отново наложи санкции и дислоцира войски в региона, засилвайки военно-икономическия натиск върху Иран, включително като принуди американските съюзници като Япония да спрат да купуват ирански петрол.

Представители на японското правителство твърдят, че Абе няма да представи на Техеран списък с искания или да предаде съобщение от Вашингтон, а вместо това иска да позиционира Япония като неутрален посредник.

Лавров: Путин и Абе ще разговарят на 29 юни в Осака

Това може да се окаже полезно, каза Майкъл Босак, специален съветник за връзките с правителството в Съвета Йокосука за Азиатско-тихоокеанските изследвания.

"Япония не носи нито исторически, нито религиозен багаж като други потенциални медиатори ... (и) е демонстрирала желанието си да върви по своя път към политиката за Близкия изток", каза той пред AФП.

"Тези фактори подобряват позицията на Абе за ангажираност с аятолах Хаменей и означават, че предложените от Япония възможности биха позволили на хардлайнерите в Иран да популяризират предложените идеи, без потенциалния провал, който може да дойде от приемането на" западни "решения.

Абе ще се срещне с президента Хасан Рухани и върховния духовен лидер на страната аятолах Али Хаменей по време на визитата си на 12-14 юни. С тази визита той ще стане първият японски премиер, посетил Иран от 1978 г., година преди революцията в страната.

На този фон Япония се надява да понижи температурата, твърдят официални лица, като Абе спечели благословията на Тръмп за пътуването за посредничество, когато американският лидер посети Токио миналия месец.

Тръмп разкритикува търговския дисбаланс между САЩ и Япония

Според ирански коментатори Абе може да е своеобразен куриер на съобщения между двете страни.

"Посещението на Абе идва веднага след срещата с Тръмп в Япония, затова американците са заинтересовани да използват този канал", заяви Ебрахим Рахимпур, бивш заместник-външен министър, пред иранския вестник "Шарг".

Иран ще "обяви нашите права и позиции, а другата страна може да обяви посланията, които биха могли да бъдат посланието на американския президент", каза той.

Но въпреки че Япония има дългогодишни връзки с Техеран и топли отношения с Вашингтон, експертите твърдят, че Абе има малко влияние от двете страни и посредничеството може да се окаже трудно начинание за него.

Пътуването от японския премиер "е изправено пред значителни препятствия и е малко вероятно да даде резултати", каза Тобиас Харис, анализатор в консултантската група Tенео, в коментар за посещението.

"Макар Япония да има добри отношения с държавите от двете страни, тези отношения не винаги се превръщат във влияние", добави той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.