Инцидентът e станал в Оманския залив

Скок на цените на петрола на световните пазари. Причината - тежък инцидент край бреговете на Иран. Два петролни танкера бяха обстрелвани с торпеда в Оманския залив. 44 моряци от екипажите на двата кораба са били спасени.

Оманският залив, който се намира в края на Ормузкия проток, е едно от най-стратегическите места за петрола. Това е жизненоважният маршрут на танкерите, по който всяка година преминава 30% от добива на суров петрол на стойност стотици милиони долари.

Единият кораб със суров нефт е собственост на норвежка фирма, но е плавал под флага на Маршалските острови. Другият - под панамски флаг, е бил натоварен с метанол.

„Кораб, превозващ японско карго е бил атакуван край Ормузкия проток. За щастие няма пострадали хора и всички са били евакуирани. Няма японски граждани сред екипажа”, каза министърът на индустрията на Япония Хирошиге Секо.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

До момента не е ясна причината за взривовете на двата плавателни съда, атакувани в един от най-натоварените водни маршрути, по който се превозва суров петрол. По непотвърдена досега информация те са ударени от торпеда.

„Наш кораб, пътуващ от Ормузкия проток към Азия е бил уцелен от снаряд. Екипажът разказа, че и други кораби са попаднали под обстрел. Три часа по-късно корабът е бил уцелен отново. Моряците са решили, че е твърде опасно да останат на борда и са напуснали танкера на спасителни лодки”, коментира президентът на фирмата-собственик на едната фирма Кокука Сангьо.

В Twitter иранският външен министър нарече инцидента "подозрителен" и поиска регионални преговори. Германия също реагира остро.

„Това е ясен акт на саботаж срещу търговски кораби. Нападенията са заплаха за търговията, а в настоящата ситуация са заплаха за свободата”, заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас.

Инцидентът става точно месец след като четири петролни танкера бяха обстрелвани край бреговете на Обединените арабски емирства. Съединените щати изпратиха в района на Оманския залив самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" с бойна група и тежки бомбардировачи Б-52. Мотивът - план на Иран и съюзниците му да застрашат американските сили в региона.

Няма български моряци на двата атакувани танкера, казаха за NOVA от външното ни министерство. Eдна от последиците от обстрела обаче, ще засегне пряко и нас. Атаката срещу танкерите повиши цените на петрола на международните пазари с повече от 4%.

За пример, суровият петрол тип "Брент" скочи с почти 2 долара за барел до повече от 62 долара. Това е най-голямото покачване на цената за един ден от началото на годината, коментират анализатори.

Още повече, че до вчера цената на суровия петрол на световните борси запазваше тенденцията да намалява.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.