Радев пристигна на двудневно официално посещение в Унгария

„Мнението за българите в Унгария е много високо и заслугата за това е ваша”, обърна се президентът Румен Радев към представителите на българската общност там на среща тази вечер в посолството ни в Будапеща.

Радев пристигна на двудневно официално посещение в Унгария. „Където и да ходя по света, колкото и да е натоварена програмата, най-важната и най-вълнуващата част е срещата с вас, нашите сънародници зад граница”, посочи държавният глава. 

Той отбеляза, че българската общност в Унгария е най-старата в Европа, една от най големите и най-задружните, която повече от 100 години гради тук една малка България - с много любов и много усърдие.

Захариева поздрави българите на остров Крит за първия им събор (СНИМКИ)

По думите на Радев нашата общност в Унгария не само запазва своята национална идентичност, а и активно участва в обществено-политическия живот на България. „Вие сте много важна жива връзка между нашите страни и народи”, отбеляза президентът.

„Вие сте успели да се запазите като идентичност, да останете сплотени, да пазите нашите дух, традиции, култура, език, което е изключително важно”, обърна се държавният глава към представителите на общността ни в Унгария. 

Той благодари на българското самоуправление и на Дружеството на българите в Унгария, на хората, ангажирани с българското училище и с църквата "Св. Св. Кирил и Методий". „Вдигате изключително много авторитета на България”, посочи президентът. 

Държавният глава изрази благодарност на унгарското правителство и президента, защото те имат важна роля в подкрепата за запазване на езика, националната идентичност и историческата памет на българите в Унгария. 

Захариева поздрави българите в Барселона с предстоящото откриване на консулство

Радев приветства българите за инициативата 19 октомври да бъде обявен за ден на българо-унгарското приятелство, която беше приета безрезервно от властите и в Унгария, и в България. 

„Където и да избере човек да живее, според мен не трябва да забравя родината”, заяви Румен Радев и изрази увереността си, че придобитият капитал от знание и опит по някакъв начин ще бъде полезен за България.

Един от гостите беше Симеон Варга, който е застъпник на българската общност в унгарския парламент. „Нас, българите в Унгария, ни познават като задружни, добре работещи и винаги усмихнати”, казва Варга. Той е роден в Унгария. Баба му и дядо му са дошли тук след Втората световна война като български градинари. Майка му е родена в България, но още тригодишна е дошла тук. „Ако тръгна от Унгария към България, казвам "отивам си вкъщи", ако тръгна от България към Унгария - отивам си у дома, и където и да се намирам, пак съм вкъщи”, разказва той с усмивка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.