Разследванията за корупция и организирана престъпна група ще се водят от Специализираната прокуратура

Данаил Кирилов с идеи как могат да бъдат разследвани председателите на Върховния касационен и Административен съд, както и главния прокурор.

Според предложенията правосъдният министър или поне трима членове на всс ще могат да искат отстраняването на тримата големи в съдебната система. За започване на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер срещу висшите магистрати са необходими гласовете на 17 от членовете на кадровия орган. Разследванията за корупция и организирана престъпна група ще се водят от Специализираната прокуратура.

Избират нов главен прокурор на 24 октомври

”Щеше да е хубаво първо да ни изпратите проекта и мотивите, защото сега да даваме някакви становища без да знаем. Не смятате ли, че тримата големи следва да се разследват от магистрати на по-високо ниво от това на ниво Специализирана прокуратура и Софийския градски съд? Все пак това са върховни магистрати”, коментира Мария Павлова от Камарата на следователите в България.

ЗА НОВИЯ ПЪРВИ ОБВИНИТЕЛ: Президентът се срещна с представляващия ВСС, премиерът - с критика

„Това са мои предложения, които с оглед вашата работа до тук, имам честта да ги представя пред вас. Това не означава, че вие сте длъжни да ги приемате, да ги одобрявате”, отговори й Данаил Кирилов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.