Решението е на Тристранния съвет

Няма да има по-ниско ДДС за храните и лекарствата - за това се съгласиха бизнесът, синдикатите и държавата.

Предложението на опозицията за 5% данък добавена стойност върху най-необходимите стоки подкрепиха само от КТ „Подкрепа”.

Според левицата, ако данъкът върху хляба и лекарствата се намали, хората ще да почувстват облекчение. Според държавата и бизнеса обаче не може да се правят данъчни промени преди членството ни в Еврозоната, а и с по-ниски данъци са възможни повече измами.

Бизнесът не намери логика в предложението на БСП и поиска обещаната от държавата данъчна стабилност. Според тях по-ниското ДДС ще доведе до около 1 милиард лева загуба за хазната. 

„Диференцирането на ставки води до затруднения при администрирането и увеличаването на данъчните измами”, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Намаляването на ДДС на лекарствата може отвори дупка в бюджета на НЗОК

„По тази логика дайте да махнем всички обезщетения за бизнеса, защото те също са извор на данъчните измами. Данъчните измами и сега съществуват”, каза от своя страна заместник-председателят на парламентарната социална комисия Георги Гьоков.

„Промяната е значителна, радикална бих казал. Пред чакалнята за Еврозоната всички промени в данъчните закони следва да бъдат осмислени задълбочено”, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.

Задълбочена подкрепа за БСП дойде само от КТ "Подкрепа".

„Това е нормална практика. По никакъв начин не е радикална, когато се прилага в почти всички европейски държави”, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Трябва ли да се намали ДДС за някои продукти у нас?

Другият синдикат КНСБ обаче каза категорично „не” на 5% ДДС.

И докато синдикати, бизнес и държава обсъждаха едното предложение за намален ДДС, от ДПС напомниха и за другото.

„Да се създаде Фонд за изграждане на детски градини и да се освободят от ДДС книгите и учебниците”, подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Правителството обаче отхвърли всички идеи.

„На един човек му трябват лекарства, на друг храни, на друг дрешки. Необходим е сериозен анализ трябва. Нека да мислим за по-високи доходи. Цените растат навсякъде по света, трудно сме видели да падат”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Няма да падне и ДДС”, отсече пред бизнеса и синдикатите и финансовият министър Владислав Горанов.  Според него, ако се намали този данък, със сигурност ще се повиши плоският – сега 10 на сто.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.