Трибагреникът ще бъде развят за първи път на събора в Рожен

Най-голямото българско знаме, което ще кандидатства за рекордите на Гинес, ушиха в Първомай. То е с площ над 6 000 кв.м. Огромният трибагреник е изработен за около месец и засега няма аналог у нас. Той ще бъде развят за първи път на най-големия български събор - Роженският, който ще се проведе от 19 до 21 юли.

„Знамето още не е довършено, сега подготвяме първите 150 м. Около един месец го шием. Две жени работят на две смени, за да можем да се включим в сроковете. Използвали сме около 5 км плат. Аз много се вълнувам, когато изработваме това знаме, защото си спомям от предишните две години хората, които прииждаха, хората, които играха около знамето. Беше голяма тръпка и голямо вълнение”, сподели Атанаска Велчева, собственик на шивашки цех. 

141-метрово знаме беше пренесено по улиците на Пазарджик

В тазгодишното издание на събора ще има и нововъведения в програмата.

„Има няколко нови неща, етноселища. Призоваваме всички гости на събора да доведат своите деца в народни носии. Колкото се може в тези дни да бъдем единни, с приповдигнато настроение и дух”, разказа председателят на сдружението „Рожен – наследство в бъдещето” Симеон Караколев.

Повече гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.