63% от жените, работещи в научни области, били вдъхновени от героинята на "Досиетата Хикс" Дейна Скъли

Носителката на "Оскар" актрисата Джина Дейвис твърди, че постигането на равенство на половете в киното може да се постигне лесно и за една нощ, съобщава БТА. "Просто сценаристите трябва да хванат сценария си и половината от мъжките имена да ги заменят дамски роли. И това е всичко!", заявява холивудската звезда.

Жените в ЕС получават с 16% по-малко от мъжете

Джина Дейвис се присъедини на сцената към актрисата Майъм Биалик по време на конференция, посветена на равенството на половете в медиите и киноиндустрията. Едноименната фондация на Джина Дейвис установила, че 63% от жените, работещи в научни области, били вдъхновени от героинята на "Досиетата Хикс" Дейна Скъли, която освен агент на ФБР, беше и медик.

Биалик, която има диплома за невролог, игра невроложката Ейми Фаулър в "Теория за Големия взрив". Тя сподели, че е израснала в обстановка, в която ако не се учиш толкова бързо, колкото момчетата, просто отпадаш. "За жените е много важно да имат модели за подражание в живота, като Скъли и Фаулър. За жалост, когато бях малка, подобни примери не съществуваха" , довери Биалик. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.