Това налага унижощаването на прасетата в засегнатия район

Собственици на прасета влязоха в сблъсък със здравни инспектори край Созопол. В село Зидарово беше открит вирус на африканска чума по свинете.Това налага унижощаването на прасетата в засегнатия район. Въпреки, че държавата плаща компенсации, стопаните на животните отказаха да допуснат екипите на Агенцията по храните.

Огнище на африканска чума при домашни свине за първи път в област Бургас

Инспекторите на БАБХ срещнаха отпор при опита да влязат във фермата на Вълчо Димитров. Срещу акцията по евтаназирането на свинете скочи семейството на стопанина, негодуваха и съседи на стопанина. „Аз съм гледала прасета и знам какво значи чума-как ги гледа тез прасета,да дойдат да видят как се храни и как се гледа”, коментира Вида Станкова, съседка на стопаните.

Потвърдиха два нови случая на африканска чума

Свинефермата не е регистрирана, в нея обаче собственикът отглеждаше около 30 прасета,до днес, твърди,че не са вземани проби. Определени за две зони на рестрикция-3 и 10 километрова „В 10 километровата зона попадат няколко село от Община Бургас и община Созопол. В момента дори колегите взематкръв в 10 километровата зона,за да се установи дали има или няма наличие и тази зона ще бъде постоянно наблюдавана”, коментира д-р Георги Митев, БАБХ-Бургас.

Стопаните няма да получат обезщетения за умъртвените животни, тъй като фермата не е регистрирана.

Нови шест огнища на африканска чума при свинете в Плевенско

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.