Те ще се проведат през октомври

3 месеца преди местните избори все повече имена се спрягат за кандидати за кметове в големите градове.

В София вероятно ще станем свидетели на женски сблъсък. От ГЕРБ се очаква да издигнат Йорданка Фандъкова, докато няколко структури на БСП вече номинираха Мая Манолова, която обаче не иска партийна подкрепа. В битката официално влиза и един от основните критици на управлението на Фандъкова - Борис Бонев от движението „Спаси София”.

В Бургас силният човек на ГЕРБ е Димитър Николов. Срещу него от БСП издигат кандидатурата на депутата Николай Тишев.

БИТКАТА НА КМЕТОВЕТЕ: ВМРО иска коалиция с НФСБ в Пловдив

Голямата битка обаче ще е за Пловдив. След оттеглянето на Иван Тотев, вероятният кандидат на ГЕРБ ще бъде Здравко Димитров, но с номинация е и Георги Стаменов. НФСБ залагат на Славчо Атанасов, а кандидатът на БСП ще е Николай Радев.

„Аз лично помолих да не участвам в номинациите, в някои от районите ме номинират, но аз съм си направил моя самоотвод”, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

За кандидат на ГЕРБ се спряга името на областния управител на Пловдив Здравко Тодоров, а местни структури номинираха и сегашния кмет на район Централен Георги Стаменов.

„Това, че има номинация към мен не означава абсолютно нищо. Мисля, че е прекалено рано да се говори”, смята Стаменов.

Иван Тотев няма да се кандидатира за трети мандат за кмет на Пловдив

От ВМРО обявиха, че са готови да подкрепят кандидатурата на НФСБ - Славчо Атанасов.

„Аз не виждам други кандидати от патриотичното семейство, които да имат сериозния шанс да направят пробив в града. Това бихме направили и в управлението на Славчо Атанасов, който да води нещата в правилната посока”, каза още Александър Сиди.

В Пловдив БСП ще заложат на председателя на групата общински съветници - Николай Радев.

В София обаче официални кандидатури все още няма. Структурите на БСП номинират омбудсмана Мая Манолова, но тя самата обяви, че не иска партийна подкрепа.

А сегашният кмет на ГЕРБ Йорданка Фандъкова е лаконична за следващ мандат. „Аз своето решение ще го взема през септември”, каза Фандъкова.

По-всяка вероятност в останалите градове от ГЕРБ ще заложат на успешните имена до момента – във Варна на Иван Портних, в Стара Загора на Живко Тодоров, а във Велико Търново на Даниел Панов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.