В момента български и румънски сезонни работници изкарват за седмица колкото за цял месец у дома

За седмица в Шотландия българските и румънски сезонни работници изкарват колкото за цял месец у дома. Доволни са и те, и шотландските фермери. Но кой ще прибира реколтата след Brexit? Шотландците са силно притеснени.

Шотландските Хайлендс са един район, известен със своята невероятна красота, приказни замъци и чисти езера.

Берачите в ягодовите плантации обаче не виждат тези прелести на Шотландия. Почти всички са от Източна Европа. Като сезонни работници те изкарват по 300 евро седмично - колкото една месечна заплата в Румъния и България.

СЛЕД BREXIT: Без преференции за работниците от ЕС във Великобритания

Димитри Йон вече седма година ходи да работи в Шотландия през летните месеци. Като гражданин на ЕС той има право да влиза свободно в страната, но предстоящият Brexit ще промени всичко. Brexit тревожи и шотландските фермери.

„Политиците нехаят и ни оставят сами”, казва Ангъс Портър, в чиято ферма работят 140 сезонни работници, нито един от които не е британец. Сред местните хора Портър трудно намира кандидати да работят на полето и се тревожи за бъдещето.

„Браншът разчита изцяло на хора, идващи от ЕС. Без тях ще ни бъде много, много трудно. Просто не знам как ще се справяме занапред”, заявява Ангъс Портър, фермер.

Част от местните политици виждат нещата по друг начин. Привържениците на Brexit са готови да изпратят безработни шотландци да прибират реколтата.

„Когато бях ученик, през ваканциите работех във ферма. Така си изкарвахме малко пари. При толкова много чужди работници, с всичките тези гастарбайтери сега, местните хора вече нямат тази възможност”, коментира Рони Проктър от общината в Ангъс Каунти.  

„Тукашните хора обаче не биха се съгласили да живеят във фургони във фермата и да стават в 5 сутринта, за да берат ягоди”, казва сезонният работник Димитри.

Както и останалите му колеги-сезонни работници, той също работи срещу минимално заплащане, често по 10-12 часа на ден.

„Идваха някакви шотландци, работиха ден-два и после напуснаха, защото работата е тежка”, разказва Димитри Йон.

Димитри би искал да остане в Шотландия за постоянно, а не да ходи на работа само в активния сезон. А също и да види повече от страната, а не само ягодовите полета. Мечтата му е един ден да посети шотландските Хайлендс - стига предстоящият Brexit да не погребе окончателно плановете му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.