Може ли музиката да се превърне в спасение, когато няма надежда?

В миналогодишното издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA, финалисти бяха "Rockschool". Тази година те решиха да започнат нова инициатива „Виждам чрез музика”.

Да изгубиш зрението си, но никога да не се откажеш от живота в името на музиката. Това е историята на музикалния продуцент Панчо Карамански. Той се занимава с музика повече от 15 години и твърди, че е зависим от музиката и музикантите. "Станах зависим от музиката във 2 клас, когато нашите отказаха да ми купят синтезатор и не почнах навреме да свиря на инструмент. Затова не станах добър музикант, а добър продуцент", каза той.

Карамански приема музиката за свое признание, а това да предаде знанията си на повече хора в свои ръце. "Нещата стават с пари, а не стават, както трябва. Ако в крайна сметка, не обичаш това, което правиш, няма да постигнеш резултатите, които искаш", заяви продуцентът.

Музикално образование за деца със зрителни проблеми

Със същата задача се е захванала основателят на фонданцията "Rockschool" Милена Крумова, които станаха финалисти в миналогодишното издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA. "Правим всичко възможно, за да създадем затворен цикъл от възможности за хора, които искат да изучават музика - от начинаещо ниво до професионално развитие", каза Крумова.

Милена Крумова със своите колеги създава от "Rockschool" създават програма "Виждам чрез музика" за музикално образование, адаптирано за деца и младежи със зрителни проблеми. "Виждаме чрез музика" е адаптирана програма за музикално обучеине на незрящи деца и младежи. Искаме с нея да предоставим възможност на най-много хора да изучават музика", заяви Крумова.

Повече по темата гледайте във видеото.  

Репортер: Габриела Махлелиева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook