ВСС публикува концепцията на номинирания за главен прокурор

„Продължавам да смятам, че съдебната власт и в частност – Прокуратурата на Република България, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост”. Това пише в концепцията си номинираният за главен прокурор Иван Гешев. Документът беше публикуван на сайта  на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник.

Иван Гешев е първият номиниран за нов главен прокурор (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гешев е убеден, че „цената за т.нар. „криминален преход” не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци”.

„Не на последно място смятам, че имам подкрепата на колегите, с които работихме заедно през последните години и техният труд и старание не може и не трябва да останат напразни”, посочва Гешев в обяснение на мотивацията си да се кандидатира за поста.

Гешев с официална позиция относно кандидатурата му за главен прокурор

„Концепцията ми може да бъде описана с две думи – надграждане и промяна”, пише още Гешев.

В концепцията Гешев прави анализ на свършеното от прокуратурата и излага приоритетите си занапред. Той отчита въведения механизъм за по-голяма отчетност на главния прокурор за работата на прокуратурата пред ВСС, пред НС и пред гражданското общество чрез периодични доклади. Създаден е модел за оптимизиране на съдебната карта чрез преструктуриране на районните прокуратури. Утвърдена е система от мерки за повишаване експертният капацитет чрез предвиждане на обучения и повишаване на квалификацията на магистрати и съдебни служители. 

Широко застъпена е дейността по методическо ръководство от страна на главния прокурор за точното и еднакво прилагане на законите и защита на законните права и интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, изрежда още свършената работа на прокуратурата заместникът на Сотир Цацаров. Посочва се още, че е изградена стабилна основа за междуинституционално и международно сътрудничество.

Иван Гешев изрежда и три групи проблеми, които стоят пред обвинението - ненужен формализъм при изготвянето на обвинителните актове, конкретни правни норми, като например, онези, които стимулират доброволното сътрудничество на член на организирана престъпна група за разкриване и документиране на цялостната й престъпна дейност.

ЦЯЛАТА КОНЦЕПЦИЯ НА ЗАМЕСТНИК ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ВИЖТЕ ТУК

Номинираният за главен прокурор не спестява още проблемите с кадровата и материално-техническата обезпеченост на разследващите полицаи, разследващите митнически инспектори, служителите от ГД „Изпълнение на наказанията“, ДА „Технически операции“ и ДА „Национална сигурност“. Изтъква необходимостта от оптимизиране на капацитета на следователите и военните магистрати чрез разширяване компетентността им на база задълбочен функционален анализ на тяхната работа. Отчита още забавянето на досъдебните производства поради свръхнатовареност на експертите и невъзможност за своевременно изготвяне на експерти заключения. Предпоставка за вкарване на забранени предмети в местата за лишаване от свобода пък според него е недостатъчният кадрови състав на ГД "Охрана".

Номинираният за главен прокурор смята още, че занапред трябва да бъдат неутрализирани опитите прокуратурата да се използва като средство за разрешаване на въпроси от ненаказателно-правен характер, чрез активизиране дейността на всички контролни органи както при упражняване на собствените им правомощия, така и по отношение на изпълнението на задълженията им по чл. 205 НПК за своевременно уведомяване на прокуратурата за констатирани нарушения, съдържащи признаци на престъпление.

Сред приоритетите му са създаване на база данни с положителни прокурорски и разследващи практики, както и приемане и отработване на сигнали за корупция в реално време чрез въвеждане на „гореща“ телефонна линия и електронен адрес.

Формулираните приоритети в работата на главен прокурор са предприемането на необходимите мерки за окончателно изпълнение на препоръките към ПРБ по МСП, завършването на процеса на съдебната реформа, консолидиране на постигнатите резултати и утвърждаването на необратимостта им, продължаване напредъка в противодействието на организираната престъпност, тероризма, корупцията и битовата престъпност, повишаване доверието на гражданите и обществото към работата на съдебната власт, е записано в концепцията на номинирания за главен прокурор. Той подчертава, че изпълнението на заложените приоритети е процес, изискващ обединени усилия и пълно спазване на разделението на властите, за да се отговори на обществените очаквания за справедливост, заявява още Иван Гешев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.