Юпитер започва съществуването си като планетарен зародиш

Учени, изследвали ядрото на Юпитер, използвайки данни от мисията "Джуно" на НАСА, предлагат теория за странната му композиция - мощен челен сблъсък на протопланетата преди милиарди години с масивен планетарен зародиш, предаде БТА.

Съществуването си Юпитер започва като скалист и леден планетарен зародиш. Преди "Джуно" учените смятат, че ядрото му е плътно и компактно. Данни от мисията на НАСА обаче оборват тази теория, показвайки, че то е издължено и разредено, съставено не само от плътен скалист материал и лед, но и от водород и хелий.

В НОЩНОТО НЕБЕ: До края на лятото може да видим Юпитер и ярките му луни

Учени от университета "Сун Ятсен", Китай, са използвали компютърни симулации, за да стигнат до заключението, че причина за необичайната форма на юпитеровото ядро е мощен челен сблъсък на младия Юпитер с планетарен зародиш с маса десет пъти колкото земната. Вследствие на удара първичното компактно ядро на протопланетата е било унищожено и се е формирала странната издължена и разредена структура.

По-доброто разбиране за това как се е образувала вътрешната структура на Юпитер хвърля светлина върху процесите, оформящи други планети в Слънчевата система, отбелязват учените.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.