Дамир Юсупов и Георгий Мурзин бяха наградени с ордени

История достойна за филм. Двамата руски пилоти, които успяха да приземят пълен с пътници и гориво самолет в царевична нива, получиха най-високото отличие от Кремъл. Президентът Владимир Путин обяви, че и двамата са наградени със златните звезди „Герой на Русия”.

Награди получиха и останалите от екипажа. Трите стюардеси и главният стюард получиха ордени за мъжество. Аварийното кацане без нито една жертва безспорно ще влезе в историята и в учебниците по авиация, наред с това в река Хъдсън в Ню Йорк през 2009-та.

Юрист, бивш служител на кметството в град Самара. Преди 5 години завършва с отличие Петербургското висше авиационно училище. С гражданските авиолинии Дамир Юсупов има 3000 часа във въздуха.

„Взехме решение просто да кацнем в полето пред нас. После действахме според инструкциите за евакуация. Липсата на жертви е благодарение на професионализма на целия екипаж”, каза командирът на полета Дамир Юсупов.

Вторият пилот Георгий Мурзин е новак във въздуха с едва 600 летателни часа. За младия пилот инцидентът е първата подобна драматична ситуация на живот и смърт. „Никой не знаеше какво точно се случва. Приземявахме се, по едно време помислих, че ще обърнем за втори опит. Всичко стана много бързо”, допълни Мурзин.

Руски самолет с 226 души на борда кацна в нива (ВИДЕО+СНИМКИ)

Главният инспектор по безопасността на полетите у нас Ангел Борисов анализира инфарктното кацане. Експертът обяснява защо инцидентът се е разминал без неизбежния пожар в такива ситуации.

„Командирът е съобразил преди опирането със земята да спре притока на гориво към двигателите. Тоест той го е стопирал още от крилата. В случая имаме пожар в единия двигател, но командирът е изгасил двигателя и така е потушил и пожара”, коментира Ангел Борисов.

Известен пилот и семейството му оцеляха в самолетна катастрофа

Опасност от сблъсък с птица дебне самолетите постоянно. Някои прелетни гъски например летят на височина до 5 хиляди метра. В половината от случаите обаче това става при излитане и кацане. Ако птицата е по-голяма, щетите в двигателя са големи.

„Възможно е самата турбина и нейните перки да се разрушат. Тогава се разрушава целият двигател. Той се разхвърчава”, добавя Борисов.

Самолет кацна на натоварено шосе в САЩ

В момента, когато самолетът на Уралските авиолинии остава без нито един работещ двигател, двамата руски пилоти взимат най-важното решение - да кацнат насред нивата и то без спуснати колесници.

„Стъблата на царевицата в нивата са високи. При кацането по корем, те ще създадат илюзията на пяната, която се разлива по пистите при такова кацане. С две думи, той се е пързалял по царевицата”, обяснява Ангел Борисов.

Падна част от крилото на пътнически самолет в Ню Йорк (СНИМКА)

За пасажерите ще остане споменът, че тяхното пътуване ще влезе в историята. Така, както се случи с полет 1549 на US Airways през зимата на 2009 година. Тогава при удар с ято гъски над Вашингтон пилотите се приводняват в река Хъдсън.

Падащи части от норвежки "Боинг 787" повредиха коли и къщи във Фиумичино (СНИМКИ)

Самолет кацна извънредно на „Шереметиево” заради дим в кабината

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.