Над 36 000 сигнала за произшествия са подадени от началото на годината

Нов пожар пламна в борова гора край искърското село Реброво. Пламъците са в непосредствена близост до къщите, информират зрители на NOVA. Към момента няма пострадали хора и изгорели къщи, но опасността е голяма.

 Сухото и горещо време, както и липсата на валежи са основна причина за риска от пожари в цялата страна.  Днес най-критичните райони са  Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца. Tемпературите ще продължат  да се покачват. От юг идва  топъл въздух. Синоптиците прогнозират, че до края на месеца термометрите ще показват над 30 градуса и опасността от пожари ще се увеличава.

Голям пожар в склад за гориво в Ботевград

Пожар в двора на пазарджишко училище

Новото огнище на пожара край Реброво е овладяно

Затова властите призовават да не палим огън на открито и бъдем внимателни. “Само за последната седмица са възникнали над 1200 пожара. За същия период на територията на страната са извършени почти 10 000 спасителни операции. При тези инциденти нашите служители са спасили почти 450 човешки животи.  През летния сезон са възникнали 300 пожара в горския фонд на страната и селското стопанство. 12 000 са пожарите на сухи треви и храсти”, коментира  главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.