Огънят унищожи 500 декари гори и сухи треви

След цяла нощ борба с огъня, пожарникари, горски служители и доброволци успяха да локализират пожара край Нова Загора. Стихията изпепели най-малко 1500 декара гори. За щастие вече няма опасност за близките две населени места.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Огънят обхвана боровата гора над селата Еленово и Сокол. Тежка техника правеше нови просеки, за да спира пътя на пламъците, ако се разгорят отново.

„Само хеликоптерът струва 3500 лева на час. Отделно от това са пожарникари, доброволци, горски служители със съответната техника. Говорим за хиляди левове”, заяви главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Още в първите часове на гасенето доброволно се включва и Слав Манчев със своите АТВ и четири пожарогасителя.

„Всяко дръвче познавам, всяка пътечка от тази гора”, заявява Слав Манчев.

Голям пожар обхвана борова гора край Нова Загора (ВИДЕО+СНИМКИ)

И въпреки че официално огнеборци и власти не казват причината за пожара, за местните тя е ясна.

„Като са секли дърва дърварите, решили да си направят кафе, сритали огъня и си тръгнали. Пълна немарливост”, смята Манчев.

Добрата новина е, че през нощта огънят не е преминал през направените просеки.

500 декара горят близо до Малко Търново

„Днес за наше щастие няма и вятър. Липсата на вятър е благоприятна за пълното потушаване на пожара”, заяви Мирослав Маринов от Изпълнителната агенция по горите.

И все пак месните дълго ще си спомнят и говорят за безсънната огнена нощ. За щастие пламъците не са стигнали до къщите, а хора не са били евакуирани. И все пак в село Сокол миризмата на пушек се усещаше ясно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.