Това се случва в Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново

Саморасли трюфели в двора на училище. Това може да видите само в Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново. Там преди няколко месеца бе открита ферма за такива. А за опазването им се грижи кучето Рекс.

Той скоро ще си има компания в двора училището. „Вече имаме и двама кандидати да развеждат това куче, което е пазач, а други двама ученика ще развеждат другото куче за трюфелите, които имат представа от трюфели”, разказва Нели Николова, директор на ПГЕ – Велико Търново.

Започва новата учебна година

Историята на пълният с трюфели двор на гимназията започва преди три месеца – в края на миналата учебна година. „Друго училище учеше при нас и спортистите от другото училище намират три гъби, и ги продават за 350 лв. И всъщност, аз не съм знаела за това нещо. Слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина двора е пълен с трюфели – черни и бели. То, беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: Г-н министър, в нашият двор е пълно с трюфели. Но човек, като си е роден с късмет”, допълва още Николова.

Причината да бъде информирано министерството е, че мълвата за пълният двор със скъпи гъби се разнася мълниеносно. „И тук започнаха да се появяват хора с каруци, най-различни идваха с чапи и лопати и започнаха да дълбаят в двора. И това ни накара ние да помислим, как да си защитим територията”, обяснява директорът на учебното заведение.

Красимир Вълчев: Нямаме учителски протест, акцията е политическа

Министерството одобрява проект. Дворът е почистен и заграден. Охранява се постоянно. От тази година учениците в гимназията ще имат задача да търсят…трюфели. А средствата от продажбата им ще се реинвестират в училищната база.

Директорът Нели Николова учениците ще търсят скъпите гъби и с образователна цел. „И финансова, разбира се. Ето, тук сме им направили пейки, на които да седнат, да ги пакетират. Заедно с учителите. Да стоят по цял ден на компютъра и после в кафе, по-дойдат да дойдат в двора”, коментира тя.

Кампанията по вадене на трюфели започва през  месец ноември. Все пак ще има отговорен учител за екоклубовете, който е запознат с трюфелите. Така, с добра реколта, тази година гимназията смята да закупи нови компютри и интерактивни помагала за своите ученици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.