Икономистът Веселина Гарело разказа в „Плюс-минус. Коментарът след новините” интересни факти за него

В ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” икономистът Веселина Гарело разказа интересни факти, свързани с политическата кариера и живота на Жак Ширак.

СНИМКИ НА ШИРАК ВИЖТЕ ТУК

„Жак Ширак ще бъде запомнен с отказа му да въвлече Франция във войната с Ирак. Той се противопостави на Америка. Французите са му много благодарни и заради премахването на задължителната военна служба в страната”, каза Гарело.

Почина Жак Ширак (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите й Ширак е една от най-популярните политически фигури във Франция.

„Кариерата му е дълга и доста бурна – има доста успехи, но и провали и предателства. По времето на президента Валери Жискар д'Естен е назначен за министър-председател. Тогава е бил едва на 34 години. Сътрудничеството между двамата обаче завършва с провал. Ширак подава оставка и основава съвременната дясно-политическа партия. През 1977 г. печели изборите за кмет на Париж и остава на този пост цели 18 години. Той е единственият френски политик в най-новата история, който става два пъти премиер на страната”, заяви  Гарело.

По време на управлението си той е направил и няколко сериозни реформи. „Жак Ширак се опита да въведе реформата на пенсионното и социалното осигуряване. Французите обаче масово я отхвърлят и той се отказва от нея”, допълни Гарело.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.