Десетилетия наред славата на военните от града се носела по бойното поле

Десетилетия наред славата на военните от Пещера се носела по бойното поле. В годините след войните от миналия век, в Пещера бил формиран и легендарен армейски полк.

Въпреки вековната история на казармата в града, днес разрухата е превзела спомена за военна мощ.

Връщаме се далеч във времето на Източна Румелия, когато през 1882, в Пещера е изградена казарма. Причината – районът тогава е граничен, а градът - околийски център. Военните от Пещера оставят траен отпечатък с участието си и в Сръбско-българската, и в Първата световна война. През 1960-те години, казармата става Дом на армията.

"МАШИНА НА ВРЕМЕТО": Забравеният кино-театър "Космос" в Приморско

Днес в подножието на Западните Родопи, под средновековната крепост Перистера, буйна растителност е покрила казарма, с вековна история.

„Територията на бившата казарма е около 80 декара и на нея се помещават 20 жилищни сгради, киносалон, учебен център, басейн, зъболекарски кабинет. Също така и лазарет за болните, болнична стая и обущар”, описва Димитър Чоторов от „Машина на времето”.

Макар и преживели две войни в началото на миналия век, славата на военните от Пещера ги завладява през 60-те със създаването на инжерено-сапьорен полк, който да осигурява армията в инженерно отношение. Следва понтонно-мостови батальон, който пък осигурява преминаването през водни препятствия - на войници и военна техника. През 1980, батальонът се включва и в подготовката за снимките на филма „Хан Аспарух”. Благодарение на военните са заснети масови сцени с участието на десетки хиляди души. 

"МАШИНА НА ВРЕМЕТО": Горно Луково - селото без жители

„Влизането в изоставени обекти, не е обикновена разходка в парка. Спазването на правилата за безопасност и използването на екипировка са ключови. Първото основно правило е да си гледаш в краката и на тавана”, казва Димитър.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.