Необходими ли са законодателни промени?

Близки и наследници на убити не получават и стотинка от присъдените им обезщетения. Още в хода на процеса обвиняемите прехвърлят имотите си на близки и стават бедни, а други просто нямат нищо.

Общото между Николай Русинов-Чеци и Илиян Здравков е, че нито един от тях не е платил стотинка от обезщетението за болки и страдания, причинени на близките на жертвите. Австралиецът Джок Полфрийман е платил само част от 400 000 лева кръвнина за смъртта на студента Андрей Монов.

Илиян Здравков, осъден за убийството на студентката Вероника във Велико Търново, дължи 200 000 лева на родителите й. "Още от самото началото на досъдебното производство ни казаха, че той нямал нищо на негово име и съответно нищо нямали сме да получим. Сега сме тръгнали да се срещаме със съдия-изпълнител, но е имало срокове за иск за кръвнини - 5 години", каза бащата на Вероника Трайчо Трайков.

Близки на жестоко убити искат спешни промени в НК (СНИМКИ)

Въпреки че в повечето случаи да получиш обезщетение от осъден е кауза пердута, юристи казват, че може да се прибегне и към обезпечение на бъдещ иск. То евентуално би могло да блокира имотите на извършителя на престъпление.

"Проблемът е в това, че гражданският иск може да бъде предявен само в съдебна фаза. Нормално е лицето да бъде посъветвано да се освободи от всякакво имущество. Връщането на това имущество може да стане по гражданско-правен ред, но това също отнема години", обясни адвокат Христо Ботев.

ТЕМАТА НА NOVA: "Престъпление ... без наказание"

Преди време затворниците са получавали добри възнаграждения за работа зад решетките. Сега обаче повечето работят доброволно, но трудът им се отразява на наказанието – два работни дни се равняват на три излежани. "Ако възнаграждението на осъдения е колкото или по-малко от минималната заплата, нямали сме право да посегнем на него", каза още Трайчо Трайков.

Ако осъденият почине, дългът му се наследява. "Цялата структура на събиране на задължения от длъжници може би трябва да бъде променена. Може да се направи някаква законодателна промяна, така че да не се допуска предсрочно условно освобождаване, докато не бъдат изплатени обезщетенията, присъдени по наказателното дело", смята адвокат Ботев.

Репортер: Стоян Нешев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.