Лаврентиев каза това пред репортери в Абу Даби по време на официалната визита на Путин в ОАЕ

Русия се зарече да не позволи директен сблъсък между армиите на Турция и Сирия. Опасността се появи, след като в понеделник сирийските части влязоха в района на операцията на турските войски. Всички тези тежко въоръжени отряди се намират в тази сравнително малка територия в Североизточна Сирия. В тази тясна ивица земя по границата между Турция и Сирия освен кюрдските милиции вече има и турски войници, бунтовници подкрепяни от Анкара и части на Башар Асад.  

Заради офанзивата в Сирия: САЩ налагат санкции на Турция

„Сблъсък е абсолютно неприемлив и просто няма да го допуснем”, каза специалният пратеник на Русия за Сирия Александър Лаврентиев. Москва се оказа в деликатна ситуация. Турция, с която Владимир Путин се опитва да поддържа добри отношения и частите на Башар Асад, които воюват заедно с руската авияция в Сирия, се оказват изправени едни срещу други в кюрдските територии. Турция настоява, че това не представлява проблем.

„Ако е рекъл Господ, в кратки срокове ще установим зона на сигурност от Манбидж до нашата граница с Ирак. След това, с тяхно одобрение, ще върнем първо един милион, поще още един милион сирийски бежанци у дома" , заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

КРИЗАТА В СИРИЯ: Кюрдите сключиха сделка с режима в Дамаск

Русия твърди, че Дамаск и Анкара поддържат контакт, за да се избегне сблъсък. В същото време сирийските войници казват, че са пратени в района, за да спрат турското настъпление.

Същевременно Съединените щати обявиха, че налагат санкции на Турция, заради офанзивата в Сирия. Въпреки че операцията стана възможна имено заради изтеглянето на американските войници и тяхната подкрепа за кюрдите, Вашингтон обяви, че министрите на отбраната, вътрешните работи и енергетиката са санкционирани. Санкции се налагат и на управляваните от тях ведомства.

„Както сме предупреждавали досега, желанието ни не е да унищожаваме турската икономика. Искаме да видим подходящ отговор. Санкциите ще са много тежки за икономиката на Турция. Можем да продължим да засилваме тези санкции и бяхме съвсем ясни в предупрежденията ни", каза още министърът на финансите в САЩ Стивън Мнучин.

Американците казаха, че санкциите ще бъдат свалени, ако боевете спрат.

„Искаме незабавно спиране на огъня и започване на преговори между Турция и сирийските сили за отбрана”, каза още Майк Пенс, вицепрезидент на САЩ.

Според Майк Пенс, ако Турция не се подчини, ще има нови санкции, при това по-тежки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.