Реджеп Ердоган прие вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео

Въпреки напрежението и заканите, САЩ и Турция се срещнаха на високо ниво за кризата в Сирия. Реджеп Ердоган се отметна от думите си, че изобщо няма да приеме делегацията от Америка. Разговорите вървят на фона на продължаващата военна офанзива на Турция в Североизточна Сирия.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео пристигнаха по спешност в Турция. Реджеп Ердоган се закани, че няма да говори с никой по-ниско поставен от Доналд Тръмп, но в крайна сметка прие Пенс за лична среща.

Делегация на САЩ пристигна в Турция, Ердоган отказва да я приеме

Американците искат спиране на огъня в Сирия. Турция не приема обвиненията срещу офанзивата „Извор на мира”.

„Ако искате да видите цивилни жертви, погледнете Алепо. Погледнете Хасеке, Рака и другите градове, до които Турция не е припарвала. За цивилни жертви ли говорите? Погледнете Афганистан или Нагорно-Карабах, Босна, Балканите”, заяви Ердоган.

Напрежението между двете страни се засилва от писмо, което Доналд Тръмп пратил на Ердоган. С език, който е необичаен за официална кореспонденция, Тръмп казва на турския президент: „Не се прави на юнак и не бъди глупак”. Ердоган твърди, че директно хвърлил писмото в кошчето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.