По думите на доц. Спас Спасков увеличението на парите на НЗОК не означава увеличаване на заплатите на медици

НЗОК прие проектобюджета си за 2020 година. В него са заложени близо 500 000 000 лева повече за разходи. От тях 233 000 000 са за болниците. Това обаче не е предпоставка за реформи в здравеопазването. Мнението е на бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков. 

Така погледнат бюджета както е сега, ми се струва, че не се предвижда някаква сериозна реформа. Но навсякъде когато има допълнителен приход е добре", коментира в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" той.

По думите му дори и да има някаква т.нар черна дупка, тя няма да погълне цялата сума. 

Доц. Спасков каза още, че на този етап няма обсъждане за някаква промяна в структурата на здравеопазването, а увеличението на парите за болници не означавало автоматично увеличение на заплатите на медицинските сестри. "Не трябва да връзваме тези пари със заплатите. Най-вероятно възможният механизъм е тези пари да постъпят в болниците чрез увеличаване на стойността на клиничните пътеки”, коментира бившият болничен шеф. 

Той допълни, че конкретният размер на възнагражденията на персонала се определя от вътрешни правила на лечебните заведения. По думите му има възможност до известна степен Министерството на здравеопазването да контролира размера на възнагражденията пв държавните болници. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.