Без проблеми протече броенето на бюлетините в София

Броенето на бюлетините от балотажа за местния вот в София протече без проблеми. Всички протоколи от изборните секции бяха предадени в зала „Арена Армеец” до 2.30 ч., а към 5.00 ч. те бяха и напълно обработени.

Окончателни резултати от местния вот

Окончателните данни показват, че Йорданка Фандъкова е преизбрана за кмет на София с 49.98% от гласовете на столичани. Мая Манолова загуби балотажа с 45.13%. От предизборния й щаб се заканиха да касират вота, защото председателят на инициативния й комитет Никола Вапцаров не беше допуснат в „Арена Армеец”, за да наблюдава броенето на бюлетините.

Поддръжниците на Манолова се усъмниха и в манипулации и купуване на гласове. От ОИК обясниха, че това не е повод за касиране на изборите, а Вапцаров не бил допуснат до залата, защото не бил подал необходимите документи, за да има право на това.

„Смятам, че нашата комисия спазва и работи съгласно разпоредбите на Изборния кодекс. Свършихме си работата така, както трябва. По отношение на организацията, надминахме нашите очаквания. Дали има повод за касиране на изборния резултат по отношение на кмет на Столична община, компетентен е да каже Софийският административния съд”, заяви председателят на ОИК-София Полина Витанова.

Сериозно пренареждане има при районните кметове в София. От 22 района – ГЕРБ печели в 12 района, „Демократична България” – в 8, БСП – в един и три столични района ще се управляват от независими кметове през следващите 4 години.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.