Взето ли е предвид мнението на специалистите?

Административният съд в Сливен обяви за дискриминация решението неваксинирано дете да не бъде допуснато до детска градина. Случаят нашумя след жалба на свещника Евгений Янакиев, който е баща на девет деца, две от които никога не са имунизирани.

Отец Евгений взема решение да не ваксинира две от децата си, след като неговото седмо получава усложнения след поставянето на ваксина срещу морбили.

„След ваксина от морбили детето ми изпадна в някакъв шок. Вдигна висока температура. Тогава имаше информация в медиите за ваксините и започнахме да се притесняваме. Всички деца до този момент бяха ваксинирани съвсем стриктно. След като детето изпадна в това състояние, взех решение да прекратя ваксинациите”, каза отец Евгений Янакиев.

Така се стига до казуса с осмото дете на свещеника, когато то тръгва на детска градина.

„Ходи само един ден на градина и се оказа, че в групата имало детенце, чиято майка работи в РЗИ. Тя подава сигнал и моят Николай е спрян от детска градина”, посочи Янакиев.

НА ЛОВ ЗА АНТИВАКСЪРИ: Социалните мрежи ще блокират слухове за имунизации

Отец Евгений пуска жалба в Комисията за защита от дискриминация. Оттам излизат с позиция, че дискриминация – няма. Решението е обжалвано пред Административния съд и преди седмица бащата на деветте деца печели делото. Според здравните специалисти решението на свещеника да не постави ваксини е престъпление, тъй като застрашава живота на своето и другите деца.

Според съда нямало разлика между децата, които умишлено са без ваксина, и тези, които имат противопоказания, за да бъдат имунизирани. Съдиите категорично отказват да обсъждат медицински проучвания дали неваксинираните деца са опасни за здравето на останалите. А според специалистите неимунизирано дете представлява опасност за околните.

„Ако заболее, то може да зарази, както неимунизирани, които са приети в същото детско заведение, така и имунизирани. За мен, това е безотговорно поведение на родителя”, заяви д-р Петя Михайлова, инспектор в РЗИ – Сливен.

Световната здравна организация посочи недоверието към имунизациите сред 10-те най-големи рискове през 2019 г. В доклад на ООН антиваксърите бяха поставени сред най-големите заплахи редом със СПИН и войните. Пропагандата срещу ваксините е виновна за връщането на болести, които се смятаха за изкоренени, заявява експертите.

Затова, според специалистите, решението на свещеника да не имунизира дето си граничи с престъпление.

„Родител и настойник, който остави дете, намиращо се под родителски грижи, без надзор и създаде опасност за неговото морално и физическо развитие, се наказва със затвор до 3 години и с обществено порицание”, обясни доц. Атанас Мангъров, детската клиника в Инфекциозна болница – София. „Няма закон, който да забрани дете, което не е ваксинирано да ходи на градина или училище. Съдът в Сливен е подходил от формална гледна точка и най-вероятно е прав юридически. От медицинска гледна точка обаче, това решение не е правилно”, посочи още доц. Атанас Мангъров. 

Въпреки решението на съда детето на свещеника все още не може да тръгне на предучилищна подготовка, защото трябва да мине 14-дневен срок.

Междувременно стана ясно, че Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в  Сливен ще обжалват на следваща инстанция решението на съдебната институция. "МЗ и РЗИ-Сливен са ответна страна в производствата пред Комисията за защита от дискриминация и Административния съд в гр. Сливен. Министерството на здравеопазването ще извърши подробен анализ на мотивите на съда и ще обжалва решението в законоустановения срок, след като същото бъде връчено на ведомството по надлежния ред", обясняват от здравното министерство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.