Те се готвят за първото речно околосветско пътешествие

Българи се готвят за първото речно околосветско пътешествие. Те тръгват с надуваема лодка около света. Кандидатстват и за рекорд на Гинес, след като никой досега не си е помислял да тръгне на такова пътешествие.  При успешна мисия те ще бъдат първият екипаж на планетата, като целта е да изминат повече от 36 000 километра. Първият смелчага е Бранимир, който по образование е археолог.

„Тръгваме от Видин и стигаме до Видин. Гледах Индиана Джоунс и се запалих по археологията, но никога не съм работил като археолог. Тогава заплата беше 300 лева и не можех да се справя с толкова малко средства. Това приключението е съкровище, разбира се”, смята Бранимир.

22 реки, 4 езера, 2 океана, Гренландия и Исландия. Това е маршрутът на експедицията от България, която иска да обиколи света само по вода и то с надуваема лодка. Кандидат-пътешественикът се срещна с един от най-опитните приключенци - проф. Христо Пимпирев.

 „Аз съм привърженик на всяко щуро начинание. Винаги светът се е движил от по-щурите идеи. Подкрепям това начинание, въпреки че е много рисковано, все пак това ще бъде рекорд за книгата на Гинес”, заяви той.

Българка с рекорд на Гинес за най-нисък глас в света

Най-опасната част от плаването е в открито море. Температурата на водата на север рядко надхвърля 4 градуса, а бурите и вълните от няколко метра са често явление. Ако Беринговият проток през лятото е относително спокоен и откритите води между Русия и САЩ са около 200 км, то заливът Хъдсън и източното крайбрежие на Гренландия се славят с изключително лошо време.

„За околосветско пътешествие трябва да се пресекат 2 океана . При плаването в Хъдсъновият залив може да има ледени блокове. Най-голямото предизвикателство е пресичането Атлантическия океан в открити океански води, една малка лодка все пак е много уязвима”, смята Пимпирев. С каяк Бранимир плава по реките в България и с яхта в Гърция. За експедицията около света набира екипаж.

„Трябва механик, който може да разглоби двигателя. Защото ако лодката се обърне и се намокри двигателят, всичко престава да работи”, каза Бранимир. Професор Пимпирев съветва лодките да се сменят – с една да се плава по реките, а с друга да се пресича океана.

Рекорд за Гинес: Млад русенец преплува 10 километра само с една ръка

Дори и през лятото температурата на морската водата в северните ширини рядко надхвърля 4-5 градуса. Това означава, че ако лодката се обърне, шансът  някой от екипажа да оцелее дълго време във водата е малък заради хипотермия. За това участниците в експедицията ще облекат специални гащеризони.

„Много важно е хората да не се плашат от вълните,  да нямат морска болест, която по принцип минава за 3 дни, така че не е толкова фатално. Важно е да не се откажат по средата и да кажат - “ухапа ме комар, искам да се върна”, смята Бранимир. След кастинга за приключенци, избраните да се присъединят към екипажа ще бъдат 10. Само половината ще плават. Както във всеки отбор, така и в този на пътешествениците, ще има резерви. Смелото приключение има нужда не само от съмишленици, но и от финансова подкрепа.

Още за смелото приключение вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.