При инцидента са ранени трима души

Човешка грешка причини тежък инцидент в Асеновград. Кантонер с близо 2 промила алкохол в кръвта не спуснал бариерата, въпреки идващ влак. Така пред композицията се озовала лека кола с трима мъже. След удара и тримата са в болница.

Лекият автомобил е идвал от близкото село Караджово, а пътническият влак се е движил от Пловдив за Асеновград. След сблъсъка колата, в която са пътували трима мъже, се е забила в станцията на кантонера. Единият от пострадалите се бори за живота си, а другите двама са с множество наранявания. Веднага след инцидента, кантонерът, който се оказа пиян на работа, беше арестуван.

Малко преди 7 часа сутринта бариерите на охраняемия жп-прелез били вдигнати. За това и шофьорът на колата, който возил двама свои братовчеди, решил да мине. В този момент върху тях връхлетял влакът. На помощ първо се притекла жена с увреден слух.

„Дойдох да помогна. Единият беше целия в кръв. Другият слезе от колата и едвам, едвам ходеше. Отидох да викна Бърза помощ”, разказва Мария Попова. Влакът, който е бил пълен с пътници, не е спрял след удара, а е продължил към гарата в Асеновград.

„Скоростта по техническо разписание е 80 километра. По предварителна информация локомотивният машинист е видял автомобила, свирил е, видял е, че бариерите не са били спуснати към момента. Спирачният път при 80 километра не може да се изрази в първите 50”, заяви д-р инж. Бойчо Скробански, държавен инспектор Специализирано звено за разследване на железопътни инциденти.

Единият от пострадалите е в кома и с опасност за живота. Мъжете са от асеновградското село Караджово.„И тримата са семейни. И тримата имат деца. Сутринта отиват на работа и става този инцидент”, разказва лелята на пострадалите Албена Манолова.

 

Според разследващите вината за инцидента е на кантонера, който е трябвало ръчно да спусне бариерите.

„Въпреки че е получил сигнал, че по реда, който си е установен, влакът приближава към прелеза, той не го е направил. Самият кантонер е задържан за срок от 24 часа. На същия е извършен тест с дрегер, който е отчел 1.8 промила”, заяви зам.-окръжният прокурор на Асеновград Борис Михов. Прокуратурата ще му повдигне обвинение за причиняване на катастрофа по непредпазливост.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.