Данните са на КНСБ

За една година издръжката на живот у нас е поскъпнала с над 60 лева на месец. Данните са на КНСБ.

За нормален живот четиричленно семейство трябва да разполага с 2 472 лева. 

КНСБ: 2448 лв. месечно са нужни на 4-членно семейство за нормален живот

Данните на синдикатите са от третото тримесечие на годината. В сравнение с началото на 2019-та месечният разход се е увеличил с 63 лева. Това се дължи на по-високите цени на хранителните продукти - най-вече хляб и месо, както и на скок в цената на електроенергията.

От КНСБ изчисляват, че на човек от домакинство са необходими средно по 618 лева месечно. Това са разходи за храна, здравеопазване, образование и транспорт. С близо 40 лева повече излиза издръжката на мъжа в сравнение с жената.

Колко ще харчим през 2020-та?

Резултатите от проучването показват, че малко над 70% от семействата у нас живеят с доход под необходимия за нормален живот. А пенсионерите под прага на бедност са над милион и 300 хиляди.

 

 

Благоевград е сред градовете, в които ръстът на заплатите изостава най-много в сравнение с цялата страна.

„Затвориха доста фабрики, с които гражданите на Благоевград се прехранваха и те търсят опция за чужбина или за друг град, за да си изкарват доходите”, казва Калина Борисова.

Тричленното семейство на Калина живее с бюджет от 1 300 лева на месец. Или малко над 400 лева за всеки. Сума, която покрива само най-необходимото, твърди младата майка.

„Тъй като сме с малко дете само храната и памперсите са поне 200-250 лева на месец. С едни детски, които са 40 лева на месец нищо не можеш да направиш. От доста неща се лишаваме”, допълва тя.

Разходите около детето обаче тепърва ще нарастват, изчисляват експертите. Ако то е до 13 години, за него са нужни 515 лв. месечно. Ако е над 14 години парите стават със сто лева повече. Така, за да осигури добър живот за себе си и децата си всеки родител трябва да получава по 1 236 лева. Реалността обаче е друга.

„Едно съотношение със средната нетна работна заплата, която към третото тримесечие е 936 лева, показва, че тя все още изостава с 21% от необходимата работна заплата”, казва Виолета Димитрова от Института за социални и синдикални изследвания.

Или само 460 хиляди българи успяват да достигнат сумата, необходима за нормална издръжка на домакинството.

 

„30% от домакинствата са с доход на лице под 348 лева. Това са 2 милиона и 200 хиляди души. И това е нарастване спрямо предходната година. Разликата между най-богатите работещи и най-бедните работещи става все по-голяма”, казва Пламен Димитров, президент на КНСБ.

За една година цените на хляба и местните продукти са отбелязали ръст от над 8%, а скокът в млечните продукти е близо 5%.  

„Само топлоенергията за годишен период отчита нарастване с 13%, което доведе до сериозни затруднения на голяма част от българските домакинства”,казва младата майка.

Заради по-високите разходи за наем, транспорт и услуги в столицата издръжката на живот на месец е малко над 3 200 лева за четиричленно семейство. За да достигне тази сума всеки от двамата работещи родители трябва да получава заплата в размер на близо 1 630 лева. 

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФРЕНЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.