За изследването са използвани специални сензори за мозъчна дейност

Макар хълцането да е неприятно, британски учени установиха, че то е много важно за бебетата, защото регулира дишането им, съобщи в. "Мирър". Хълцането развива мозъка, като предизвиква вълна от електрически сигнали. Тази активност помага на бебетата да се научат да контролират дихателните си мускули.

Затова и бебетата, родени преждевременно, хълцат особено много - около 15 минути дневно.
"Когато се родим, мрежите, които обработват телесните усещания, не са напълно развити. Затова установяването им е много важно за новородените" - каза д-р Лоренцо Фабризи от Лондонския университетски колеж, цитиран от БТА.

5 неща, които не трябва да правите веднага след хранене

Учените са проследили мозъчната активност на 13 бебета, като със сензори са отчитали и хълцанията им по движенията на тялото. Свиването на мускулите на диафрагмата заради хълцане съответствало на подчертана реакция в мозъчната кора под формата на три мозъчни вълни. Според учените третата мозъчна вълна може да свързва звука от хълцането с чувството за свиването на диафрагмата.

Новородено с рядко кожно заболяване беше изоставено в болница в Италия

Макар и причината за хълцането при възрастните да остава неясна, мускулното свиване може да се предизвиква от стрес, вълнение, ядене или пиене.

"Резултатите ни накараха да се запитаме дали хълцането при възрастните, което изглежда само проблемно, може всъщност да е закърнял рефлекс, останал от най-ранното детство, когато то е имало важна функция".

Вдигането на бебешко столче е опасно за здравето на майките

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.