Шансовете човек да оцелее след подобно нападение се увеличават

Учените създадоха нови материали за хидрокостюми, които осигуряват по-добра защита срещу зъбите на акула, намаляват тежестта на раните и спомагат за спиране на притока на кръв. В съвкупност този набор от качества значително увеличава шансовете на човек да оцелее след ухапване от акула, съобщава БГНЕС.

Най-отровните риби в света - на изложба в Пловдив (ВИДЕО)

Изследователи от Университета Флиндърс (Австралия) са разработили два нови вида тъкани за хидрокостюми на базата на широко използвания неопрен, съдържащ вградени полиетиленови влакна с ултрависокомолекулярно тегло. Те са устойчиви на изтъркване на влакното със здравина 10 пъти по-висока от тази на стоманата и 1,5 пъти по-висока от тази на кевлара, не се влияят от ултравиолетово лъчение и имат ниска плътност.

Учени откриха жива акула, по-стара от Шекспир (СНИМКИ)

Полиетиленовите влакна с високомолекулярно тегло, съчетаващи лекота с висока устойчивост на ухапвания и порязвания, се използват при производството на различни видове защитни дрехи - бронежилетки, ръкавици, защитни костюми, шлемове, както и в екипировката на алпинистите.

Акули убиха американка, докато се гмуркала със семейството си (ВИДЕО)

Разработчиците тестваха две нови материи, наречени SharkStop и ActionTX, в реални условия. Те са покрити с плоска стоманена обвивка, пълна с пяна, вътре в която са поставени сензори. Те са хвърлени в море, в което плавали бели акули (Carcharodon carcharias). Сензорите измервали силата на ухапване. Най-малко девет акули с дължина от 3 до 4 метра са участвали в експеримента. Той показал, че материалите, разработени от учените, са по-устойчиви на пробиви, разкъсвания и ухапвания от бели акули от стандартния неопрен. В същото време притежават всички качества, функционално необходими за хидрокостюми - те са леки и еластични, задържат добре топлината на тялото. Откритието ще позволи от тези материали да се произвеждат обичайните хидрокостюми за гмуркане, други водни спортове и риболов. Всички съществуващи досега защитни костюми за акули са изключително обемни и тежки.

„Тествахме тъканите с бяла акула, тъй като този вид е отговорен за по-голямата част от смъртните случаи в океана,“ каза ръководителят на изследването Чарли Хювенерс. „Нашите резултати показват, че и двата вида тествани тъкани осигуряват подсилена защита срещу ухапване от акула. 

Необходими са и експерименти с реално ухапани хора, за да се потвърди, че новите материали помагат за спиране на притока на кръв. Засега подобни тестове се провеждат само в лабораторията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.