Легендата на българското кино си отиде на 76-годишна възраст

България загуби завинаги легендарния Стефан Данаилов. Отиде си един от най-обичаните актьори. Безспорна звезда, която поколения българи почитат и за когото тъгуват и близки, и колеги, и хора, които го познават само от сцената.

СНИМКИ НА ВЕЛИКИЯ НИ АКТЬОР ВИЖТЕ ТУК

Легендата на българското кино си отиде на 76-годишна възраст. Той беше поставен в медикаментозна кома в началото на месеца, когато бе приет по спешност във ВМА, защото събираше вода в белите си дробове. От лечебното заведение съобщиха, че великият ни актьор е издъхнал към 00.15 ч. в нощта срещу сряда.

Поклонението пред Стефан Данаилов ще е на 2 декември, понеделник в 11:00 ч. в Народния театър, съобщиха от Съюза на артистите.

Почина легендата на българското кино Стефан Данаилов

Един от големите български актьори има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран е за народен представител 6 пъти.

Учениците на легендата на българското кино – Стефан Данаилов потънаха в скръб след новината за смъртта му. Пред камерата на NOVA застанаха студентите, създаващи последния спектакъл по който работеше великият актьор. Те споделиха, че не знаят как ще продължат репетициите. Премиерата трябва да се състои след 2 дни.

„Всички искахме той да ни гледа, да ни даде кураж, да ни нахока. Не знам как се репетира в такъв момент. Учениците му ще трябва да се научат и на това. Не е тайна за никого, че това е най-обичаният актьор в академията. Убеден съм, че там, където е, им желае успех и ще бъде винаги с тях”, каза пред камерата на NOVA Сава Драгунчев, асистент на Стефан Данаилов.

България скърби за Стефан Данаилов (СНИМКИ)

„Мастъра беше едно голямо сърце, изпълнено с много любов. Тя не се пестеше за никого. Той я раздаваше безгранично и безрезервно. От този човек можеше да се научи всичко. Той ни съветваше не само за сцената, но и за живота. Беше изключително близък със своите ученици. Затова сега има толкова много деца, които го обичат и скърбят за него. Винаги когато сме имали нужда, той е бил до нас”, сподели Рада Кайрякова, завършила в класа на проф. Стефан Данаилов.

 

 

Народният театър спусна траурен черен флаг пред централния си вход, скърбейки за Стефан Данаилов.

Народният театър в траур заради Стефан Данаилов (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Душата му беше отворена за всички. Портфейлът му също беше отворен за всички. Хората разбираха това и той беше приет еднакво от всички възрасти, от хора с различни политически убеждения”, каза директорът на Народния театър Мариус Донкин.  

Скръбта беше пренесена и в Народното събрание. "Напусна ни нашият скъп приятел и колега, големият актьор и човек - Стефан Данаилов. Ще го запомним с неговото обаяние, талант и артистичност. Той изгради завладяващи образи както на сцената, така и в знакови за филмовата история екранни произведения, за които получи топлото признание и обич на целия народ. Съприкосновението с неговия талант беше истински празник", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева. 

„България загуби голям българин, обичан и уважаван от милиони хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. БСП загубихме една от най-авторитетните си личности и опора. Аз лично загубих втори баща”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В памет на Данаилов заседанията на Министерския съвет и Народното събрание започнаха с минута мълчание.

Култовите реплики на Ламбо – от екрана и извън него

„Стефан Данаилов ми беше добър приятел. Той беше голям актьор, голям мъж, голям човек. Загубата е действително голяма за българите, защото той беше много обичан човек”, каза премиерът Бойко Борисов.

"Разделихме се със Стефан Данаилов - един от най-обичаните актьори на нашето съвремие. Едва ли можем да си представим българското кино и театър без неговия талант и обаяние. Беше изпълнен с усещане за дълг към околните и не остана безразличен към ежедневието на българите. Стефан беше и си остава наш учител по непресторено рицарство. Нашата морална скала, която не отстъпи нито веднъж от достойнството, и на всеки успя да покаже колко силна е светлината на обичта. Дълбок поклон!", написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook.

Мариус Донкин: Данаилов беше човек, който наистина разбираше хуманността

Стефан Данаилов - човекът, актьорът, политикът. Той е вдъхновение и опора за поколения български артисти.

Роден е на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв. Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а баща му полк. Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, сега квартал на Смолян. Дядо му Васил Данаилов е деец на ВМОРО. Стефан има сестра – Росица Данаилова, също актриса, която е 9 години по-голяма от него.

Съпругата му е Мария Димитрова Данаилова. Има син от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир Данаилов (р. 27 юли 1986 г.). Има доведен син от брака си с Мария Данаилова.

През ноември 2018 г. Данаилов разкрива, че е диагностициран с болестта на Паркинсон.

Студентите на Стефан Данаилов потънаха в скръб

Още като дете участва в игралния филм „Следите остават“ (1956). Докато е в казармата, смята да кандидатства история, но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“.

През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“ (1967 – 1968). Работи в СИФ (1968 – 1973).

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии се снима в „Князът“ и „Черните ангели“.

За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. Има участия в повече от 80 филма, множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Има награда за най-добра мъжка роля в „Князът“ и „Черните ангели“ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 г. Определен е за най-популярния актьор в Чехословакия за 1976 г.

Ралица Паскалева: Нашият Мастър тайно плащаше семестриалните такси на закъснелите студенти

През 1973 г. се връща отново на сцената, за да се присъедини към трупата на Театъра на народната армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър „Иван Вазов“. Продължава да се снима много в киното и телевизията.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му.

След ролята на майор Деянов младият актьор изпълнява много други запомнящи се роли. Познавайки измамната преходност на бързите успехи, като че ли сам търси компенсация в изпълнението на „по-различни персонажи“, изискващи истинско актьорско превъплъщение. Един от най-добрите си екранни образи създава във филма на Никола Корабов „Иван Кондарев“.

От 1981 г., и почти до промените през 1989 г., Стефан Данаилов води изключително популярното тогава радиошоу „Звезди посред бял ден“. Там той пародира Ален Делон като домакин, на когото гостуват известни звезди от цял свят. Програмата се излъчва всяка събота по програма „Христо Ботев“ на Българското радио (сега Българско национално радио).

След 10 ноември 1989 г. му се налага отново да се доказва и на сцената, и в киното. Премиерата на „Лоренцачо“ има шумен успех, а ролята в италианския сериал „Октопод“, го прави популярен и в чужбина.

Поклонението пред Стефан Данаилов ще е на 2 декември

Член е на Парламентарно-обществената комисия за телевизия и радио (1990). Със Сотир Майноловски и Николай Ишков основават фирма за продуцентска и импресарска дейност – „Олд старс“ ООД (1993). От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация „Авансцена“, а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър. От 1997 е член на Обществения съвет по проблемите на българския футбол.

Член е на СБФД, като два мандата е негов главен секретар (1996 – 2004), член е също на САБ и на НСРТ (1997 – 1998).

От 1988 г. Данаилов поема класовете по актьорско майсторство за драматичен театър на професор Гриша Островски във ВИТИЗ, където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г.

Стефан Данаилов е и политик: Делегат е на 44-ия (2000), 45-ия (април 2005) и 46-ия (декември 2005) конгрес на БСП. В периода 2005 – 2009 г. при управлението на коалиционно правителство на БСП, ДПС и НДСВ е министър на културата.

КОГАТО ОСТАВИШ СЛЕДА: Какво ни завеща Стефан Данаилов?

На 13 септември 2011 г. е кандидат за вицепрезидент с кандидат за президент Ивайло Калфин от БСП.

Наградите и отличията му са много: Сред тях са Заслужил артист (1975). Народен артист (1983). Специалната награда на журито за филма „На всеки километър“ на ФБФ (Варна, 1969);

Голямата награда за мъжка роля от журито за ролята на Светослав Тертер във филма „Князът“ на ФБФ (Варна, 1970);

Голямата награда за мъжка роля от журито за ролята на Пантер във филма „Черните ангели“ на ФБФ (Варна, 1970).

Награда „Квиети“ – (Прага, Чехословакия 1970);

Лауреат на Димитровска награда с колектив (1971) – за участието си във филма „На всеки километър“.

Първа награда „Златен Лачено“ на МКФ (Авелино, Италия 1971);

Голямата награда на МКФ (Карлови Вари, Чехословакия 1970)

Най-популярен актьор в Чехословакия (1977);

Втора награда за мъжка роля за ролята на Стайлз в пиесата „Сизве Банзи е мъртъв“ на I национален преглед на камерните театри (1977);

Голямата награда „Златната роза“ за филма Борис I на ФБФ (Варна, 1984);

Награда на зрителите и на Министерството на народната просвета за филма Борис I на ФБФ (Варна, 1984);

Носител е на Аскеер за поддържаща мъжка роля в „Лоренцачо“ (1992);

Орден „Стара Планина“ за принос в българската култура (2002);

Наградата „Паисий Хилендарски“ на Министерството на културата за изключителен принос в българската култура (2002);

Награда „Икар 2005“ на Съюза на артистите в България – за цялостен принос в сценичните изкуства (27.03.2005 г.);

Показаха уникални снимки на Стефан Данаилов (ГАЛЕРИЯ)

Годишна награда на Асоциация „Академика 21“ за 2007 г. – за изключителен принос за развитието и утвърждаването на българското киноизкуство като актьор и педагог (06.03.2008 г.);

Голямата награда „Золотая муза“ – за приноса му в развитието на културните отношения между България и Русия (08.03.2008 г.);

Награда на Българската филмова академия за цялостно творчество (2014);

„Аскеер“ – за цялостен принос към театралното изкуство (2015);

Орден „Златен век“ с огърлие от Министерството на културата – за цялостен принос в областта на културата (09.12.2017);

По случай 75-ия рожден ден на актьора Стефан Данаилов – на 9 декември Книгомания издаде илюстрираната автобиография „Романът на моя живот". Луксозното цветно издание се състои от 240 страници, с твърда подвързия и обложка, и с богат снимков материал – включва над 160 снимки от частни архиви, както и на НТ "Иван Вазов", ТБА и БНФ. 

Репортери: Ивомира Пехливанова, Лора Инджова

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стефан Данаилов. Поклон пред паметта му!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.