Не подозираме, че сами си пречим

Спим малко, будим се със звънеца на будилника, пиете кафе ... А успоредно с това полагаме какви ли не усилия, но не можем да свалим излишните килограми, казват от платформата "Новите родители".
Понякога наглед най-естествени навици ни пречат да отслабнем килограм-два и да бъдем във форма.

Лягаме късно, ставаме рано. Редица проучвания доказват, че когато човек спи по-малко от 7 часа, организмът му изработва голямо количество грелин – хормон, който влияе на чувството за глад и ситост. Увеличеният синтез на този хормон събужда желание да похапваме повече. И апетитът не се поддава на волеви контрол. Това забавя изразходването на енергия и организмът не може да разходва запасите си от мазнини.
За да се разходват активно мазнините, човек трябва да спи най-малко 7-8 часа в денонощие.

Будим се с аларма. Променете този навик. Будилникът и неговият звук са стрес за организма. В резултат на това нивата на кортизол – хормоните на стреса, се увеличават и затрудняват синтеза на белтък. Още по-лошото е, че под въздействие на този хормон белтъчините от мускулите се извличат, за да се преобразуват в глюкоза, която е нужна за справяне със стреса.

Пием кафе, веднага след събуждане. След събуждане, дори да изпиете няколко глътки вода, организмът е силно обезводнен. И всяка напитка с кофеин (кафе или силен чай) провокира синтез на кортизол. За него стана дума при стресовото събуждане. Механизмът тук е същият. По-добре е след събуждане да изпиете чаша топла вода: тя ще ви държи бодри и ще ускори обмяната на веществата.

Пропускаме обяда. Ако през целия ден не се храните, организмът автоматично започва да пести запасите си от енергия и забавя изгарянето на мазнините. Последиците от това са вълчи апетит вечер. Малката порция, която ви се полага, няма да ви засити, а с голямата ще приемете и много калории.

Не ядем достатъчно полезни мазнини. Дневната порция трябва да съдържа 30 процента полезни мазнини. Те контролират хормоналния баланс и помагат за изработване на тестостерон, който е нужен за мускулите. А, колкото повече мускули има тялото, толкова повече калории ще гори в състояние на покой. Източник на добри мазнини са: аводото, бадемите, бадемовото масло, орехите, лененото масло, зехтинът и рибата, която е богата на омега-3 мастни киселини.

Тичаме за здраве. С тичане може да станете по-издръжливи, но не и по-стройни. Кардиотренировките няма да помогнат много за отслабването. Тялото трябва да има мускулна маса. Само така метаболизмът на мазнини ще е активен - те ще се изразходват и няма да се натрупват по тялото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.