Прелестното малко животинче се е родило в понеделник сутринта

Рядък южен бял носорог се роди в зоологическа градина в Белгия, където специалистите полагат особени усилия за спасяването на застрашения вид, предаде БГНЕС.

"Прелестно малко мъжко се роди рано сутринта в понеделник. Майката Мадиба и бебето й са добре", се казва в съобщение на зоопарка „Паири Дайза“.

Рядък черен носорог умря, докато го превозваха от Англия към Африка

В природата има приблизително 18 000 южни бели носорога, но подвидът се изтребва от бракониери с невероятна скорост. Друг вид носорог, вторият по големина сухоземен бозайник в света, северният бял, е в още по-голяма опасност, като съществуват само два. Останалата северна бяла двойка са женски, така че те ще изчезнат, освен ако техните гени не бъдат запазени или възстановени и не започне изкуствена размножителна програма.

Учени поставиха ембрион, създаден ин витро, на носорог

През юли се роди южно бяло малко чрез изкуствено осеменяване в Сан Диего, което зоологическата градина приветства като стъпка към усъвършенстване на техниката.

Пращат носорог от Единбург на любовна експедиция в Индонезия

Белгийският зоопарк има още една женска - Ели, която е бременна. Раждането се очаква до края на тази година. Ели вече има малко, Сетемба, роден през 2016 г. и преместен в зоологическа градина в испанския град Малага като част от програмата за развъждане в Европа. 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си