Те са добре познати с иманярската си дейност

Двама мъже в Пловдив са арестувани за търговия с антични ценности. В хода на разследването са открити 820 старинни монети от бронз, сребро и злато. Те датират от всички исторически епохи като някои от тях са с голяма стойност.

Задържаха двама иманяри в Кнежа (СНИМКИ)

Задържаните мъже са на 44 и 49 години и са добре познати с иманярската си дейност. Те са извършвали търговия с антични ценности, а целта е била предметите да се продават в чужбина. Лицата са задържани в момент на сделка. Органите на реда са извършили претърсвания и изземания в София, Пловдив, Стамболийски и Асеновград.

„Назначени са множество съдебно-химически експертизи и всякакви други, които са необходими. Повдигнати са обвинения на двете лица за две отделни престъпления. И на двамата, за това, че са държали археологическите предмети, културно-движими ценности. На единия от тях - за това, че е разпространил, а на другия - че е придобил, тъй като задържането на двамата става в момент на извършване на сделка”, заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

„Получена е информация за лица, които изкупват антични монети и предмети, които след това ги продават на трето лице. То ги изнася в чужбина. Вчера са проверени адреси в София, Пловдив, Стамболийски и Асеновград, иззети са множество антични монети с характеристика на културно-исторически ценности”, обясни комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР- Пловдив.

Репортер: Милен Ангелов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.