Това съобщиха от Агенцията по храните

Над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар. Информацията беше потвърдена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Голямата част от месото е било предназначено за преработватели, които допълнително работят с него – обработват го топлинно или се влага в колбаси. Има и месо, което вече е стигнало до трапезата на българина.

България е разбрала за заразеното пилешко през европейска система за бързо оповестяване. Последният сигнал от Агенцията по храните са получили на 2 декември.

Колко общо пилешко със салмонела е влязло в България не е ясно, колко е продадено от Агенцията също не знаят.

От началото на годината има общо 16 сигнала за пилешко месо със салмонела от Полша. Като само за около месец е имало 10 случая на пилешко със салмонела на българския пазар от един и същи доставчик.

Служител на детска ясла в Русе е причинител за салмонелата и заболяването на децата

"Да, реално има хора, които са купили това месо. Това е един период, който не може да бъде спрян. Нашите инспектори извършват проверка на местата. По партиди вероятно могат да разберат. Но не сме обявявали партидни номера”, каза д-р Кремена Стоева - дирекция “Контрол на храните”, БАБХ

От Агенцията обясняват, че ако месото бъде обработено топлинно, при температура по-висока от 70 градуса – опасност вече няма.

Проверяват фуражна суровина от Бразилия със съмнение за салмонела

От БАБХ обявиха, че засилват проверките на месото от този производител, което идва в страната ни. Всички пратки ще бъдат подложени на лабораторен анализ за салмонела.

Първото предупреждение за заразеното месо у нас е получено през март, а до края на октомври нотификациите са станали 6. От края на октомври  до момента са получени още 10 съобщения по системата.

Във всички нотификации за месец ноември е засегнат един полски производител. Всяка нотификация се отнася за конкретни партиди. Получатели в България са различни компании, които се занимават с преработка и търговия, съобщават от БАБХ.

„Реално има хора, които са купили това месо, защото нотификациите не пристигат в деня на производство на месото. Нотификациите пристигат при нас значително по-късно и има един период на реализация на всяка храна. Това е един период на търговия, който по никакъв начин не може да бъде спрян”, допълва казва д-р Кремена Стоева - дирекция "Контрол на храните", БАБХ

От началото на годината близо 500 души са се разболели от салмонелоза. Толкова са били и през миналата.

 

„Особено при готвенето на по-големи порции или при цели пилета, понякога във вътрешността не се достигат необходимите температури и продължава това да е риск за хората”, казва Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор

От Агенцията по храните не проследяват месо, което вече е термично обработено и се продава в търговските обекти.

„Характерното при салмонелозата е, че е по-опасна, както и другите инфекциозни заболявания, е по-опасна при малките деца. Тъй като, попаднала в някои храни, мляко, млечни продукти, яйца, може да предизвика много по-бързо симптомите и те да са по-тежки”, допълва Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

А те са - температура, отпадналост, гадене, повръщане, диария. Заради честите проблеми с производителя от Полша от Агенцията по храните ще взимат проби от всички негови пратки.

По всички случаи са предприети мерки незабавно след получаване на информацията, че България е засегната страна. В рамките на 24 часа се извършват проверки на място в обектите и се прави пълно проследяване на засегнатите партиди. Уведомяват се и всички клиенти, закупили от тях. И се възбраняват количествата, налични на пазара. В предприятията, преработили замърсена суровина допълнително се извършват почистване и дезинфекция.

Други засегнати държави-членки на ЕС са Белгия, Италия, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Хърватска, Чехия, Франция, Словакия, Великобритания, Румъния, Унгария, Норвегия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Кипър.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.