33-годишен мъж е бил застрелян с автомат от свой познат

Два банкови обира бяха изненадващо разплетени след убийство край Бургас. Млад мъж, чието тяло беше открито преди дни, и уличеният за убийството му се оказаха съучастници в два въоръжени обира за огромни суми - единият в Айтос, другият в София.

Лично новоизбраният главен прокурор Иван Гешев съобщи новината за разкритото убийство в Бургас. С него бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Тялото на жертвата е намерено в храсти край железопътна линия от съпрузи, които подали сигнал на тел. 112 и обяснили, че са били на ловен излет в местността. Младият мъж имал огнестрелни рани в гърдите.

Двама задържани за убийството на младия мъж в Бургас

След 17 дни и 9 експертизи извършителят е открит, твърди прокуратурата. Разпитани били стотици хора. Задържан е 32-годишен мъж от Шумен, живеещ в Бургас.

„Оръжието на престъплението е автомат”, казва Георги Чинев от окръжната прокуратура в Бургас.

Заподозреният и жертвата се познавали от 10 години, когато работели в София като строители. Те са били изключително конспиративни и не са провеждали никаква комуникация по мобилните си телефони.

Все още се изясняват мотивите за убийството. Но разпитите изненадващо започват да разплитат историята на два обира.

„Единият обир е през 2015 г. в Айтос, а другият през 2016 година в София.Става въпрос за въоръжени грабежи, при които е използвано огнестрелно оръжие и са откраднати големи суми пари”, обясни Ивайло Иванов, МВР.

През май 2015 година, двама въоръжени нахлули в банков клон в Айтос и пред очите на клиентите успяват да откраднат между 20 и 40 хиляди евро.  Охранителят разказва, че тогава е стреляно с автомат „Калашников”. Произведени били няколко изстрела, след което нападателите бягат с мотор.

В София в края на февруари 2016 година четирима нападат инкасо автомобил на паркинг в голям търговски център. Стрелят с автомат „Калашников” и прибират 400 000 лева. После бягат с лек автомобил, който по-късно  изоставят.

Видео: БГНЕС

„Този случай беше много тежък в началото, понеже нямахме отправна точка. И убитият, и извършителят до този момент имаме данни, че са участници в други две престъпления- два въоръжени грабежа, единият от 2015 г. в Айтоско, а другият от 2016 г. в София. При тях са откраднати големи суми пари. Знам колко ни костваше да стигнем до този момент. Колегите положиха много усилия, много безсънни нощи", съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Свършена е страшно много работа, този случай е изключително интересен и сложен. Той онагледява това, което винаги съм твърдял, че българската съдебна система и правораздавателните органи работят добре и са на европейско ниво. Имаме си проблеми, но картината далеч не е толкова черна, както някои се опитват да я представят на българското общество. В България няма неразкрито убийство, ние сме изключително безопасна страна за този тип престъпления. Едва ли много европейски държави могат да се похвалят с това", съобщи още Иванов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си