„Месото трябва да се държи в хладилник и да мине висока термична обработка”, поясни той

„Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя се държи на стайна или висока температура, микробите се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората. Салмонелозата представлява  токсикоинфекция, голяма група микроби, която се намира в много от храните”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев,  директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  Той допълни, че регистрираните случаи на салмонелна инфекция тази година са 500.

Над 100 тона пилешко със салмонела са дошли на българския пазар

В четвъртък от Агенцията по храните съобщиха, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар и до трапезата на българина.

„Ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене. Опушеното месо също крие риск”, каза още Кантарджиев. Той допълни, че през последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела. По думите му микробът предизвика стомашно-чревни проблеми. И заяви още, че контролираме разпространението на бактерията по два начина – чрез термичната обработка и добавяне на консерванти.

„Салмонелата е най-опасна за деца и бременни жени”, заключи Кантарджиев.

Целия резговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.