Събитието е историческо и бележи началото на третата ера в авиацията - електрическата

Канадска авиокомпания извърши успешно първия в света граждански полет с изцяло електрически самолет.

Полетът е станал възможен благодарение на съвместните усилия на двете компании - Harbor Air, най-голямата авиокомпания в Северна Америка, и magniX - компанията, която направи революция в областта на електрическата авиация.

ЕС одобри мегасубсидия за производство на електрически батерии

„Тази сутрин беше проведен успешен полет на шестместния самолет ePlane в Ричмънд, задвижван от двигател magni500 със 750 конски сили. Този исторически полет бележи началото на третата ера в авиацията - електрическата“, се казва в съобщението на компанията.

Българин изобрети електрически трабант (ВИДЕО)

В същото време компанията посочи, че самолетът е управляван от Грег Макдугал, изпълнителен директор и основател на Harbour Air. Според него този полет влиза в историята.

Първото въздушно такси е готово за излитане през 2025 година (ВИДЕО+СНИМКИ)

Самолетният двигател, уверява компанията, „осигурява чист и ефективен начин за захранване на самолета“. След като реализират задачата си, двете компании ще започнат процеса на сертифициране и одобрение на задвижващата система и оборудването на самолетите с такива електродвигатели. След приключване на сертифицирането се планира да се подмени и останалата част от флота с двигатели magniX. 

 

Видео: Ройтерс

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.