„Ндрангета” се смята за най-мощната мафиотска организация

Мащабна операция срещу италианската мафия. Издадени са 334 заповеди за арест. Според италиански медии част от заподозрените са заловени в България, Германия и Швейцария.

От българското вътрешно министерство обаче обявиха,че нямат информация за подобна операция в България.

В акцията срещу мафията са участвали 2 500 полицаи. Конфискувана е стока на обща стойност около 15 млн. евро. Заподозрените са обвинени в изнудване, убийства, пране на пари и участие в мафиотска организация.  

Задържани са хора от клановете Манкузо и Лимбади на „Ндрангета”. Сред арестуваните е и бившият депутат от „Форца Италия” Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа, собственици на местни фирми от строителството и ресторантьорския бизнес и др.

260 от обвиняемите се намират в затвора, а другите са под домашен арест. Още 82 души се разследват като цялото разследване обхваща общо 416 души. „Това е сериозно, конкретно и аргументирано разследване, по което работя още от встъпването си в длъжност в Катандзаро”, каза в изявление за медиите прокурорът Гратери.


При разследването е изплувало на бял свят преплитането на интереси между клановете и представители на политиката и бизнеса. Следователите са документирали срещи и съвещания между босове и членове на „Ндрангета”.

Обвиненията варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др. Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници.

Над 5 млн.листа хартия, принтирани по мотиви за сигурност на различни места от тези на арестите, са били транспортирани с бронирани камиони, за да бъдат връчени на обвиняемите.