При един от инцидентите имаше теч на метан

Опасен инцидент на магистрала „Тракия”. Верижна катастрофа доведе до безконтролно изтичане на метан. Това се случи на 140-ия километър от пътя между Пловдив и Раковски. Наложи се магистралата да бъде затворена.

В следващите часове гъстата мъгла и километричното задръстване доведоха до още четири тежки, верижни катастофи. Няколко души са в болница със сериозни наранявания. Първата и най-опасна верижна катастрофа стана още преди обяд. В гъстата мъгла лек автомобил се завъртя на магистралата и се блъска в мантинелата. В него се удрят още две коли.

Катастрофа затвори магистрала „Тракия” и доведе до теч на метан (ВИДЕО+СНИМКИ)

В мъглата наближава камион, натоварен с 500 кубика метан. Шофьорът успял да спре на броени метри от колите и да предотврати експлозия. “Намалих скоростта. Отбих в аварийното платно. Просто избегнах най-лошото – челен удар. Товарът се размести и спрях в аварийното платно”, каза шофьор на камион Детелин Христозов.

При рязкото спиране, две от трите секции с бутилки се разместват. „Двете секции отиват напред, късат самите захранващи тръбопроводи и оттам започва да изтича газ”, каза още комисар Георги Мангараков, директор на „ПБ ЗНС”-Пловдив.

За да избегне взрив и евентуални жертви, полицията затвори магистралата между Пловдив и Чирпан. От пожарната започнаха контролирано изпускане на газта от увредените бутилки. „Тя е взривоопасна, но е по-лека от въздуха”, заяви Мангараков.

 

На място пристигна и мобилна лаборатория. “Не, замърсяване на въздуха няма. Няма отровни концентрации. Няма нищо”, добави Димитър Бришимов - началник на „Спасително-авариен отряд“- Пловдив .

Огромното задръстване заради затворения път доведе до още няколко тежки катастрофи. 2 км по-надолу два автомобила и микробус също се ударили в мъглата. В същото платно след километър попадаме на още една верижна катастрофа – между четири автомобила и тир. Една от колите е буквално разцепена на две.

 “Вследствие на инцидента има 4 пострадали, а двама са тежко”, каза гл. инспектор Владислав Павлиняков – началник на Националния координационен център по пътна безопасност .

В участъка между Пловдив и Чирпан видимостта беше не повече от 20 метра