Иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей се зарече да отмъсти за смъртта на генерала

Нова ескалация на напрежението между Съединените щати и Иран. При американски ракетен удар в Багдад е бил убит командващият елитните ирански бригади "Ал Кудс" - генерал Касем Сюлеймани.

Съединените щати призоваха днес гражданите си в Ирак да напуснат незабавно страната. Иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей се зарече да отмъсти за смъртта на генерала. Страната обяви тридневен национален траур.

 „По всичко личи, че годината няма да е мирна. Изявленията на иранските лидери сочат, че ответен удар ще има. Генерал Сюлеймани не е обикновен човек, той не е терорист. Терорист е този, който ООН обяви за такъв. По популярност в Иран той е на второ място. Всички проучвания сочат, че ако в Иран имаше президентски избори той щеше да ги спечели”, заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” Мохамед Ибрахим, международен анализатор.

„Сюлеймани се счита за архитект на всички отряди за съпротива срещу САЩ в целия регион. За много хора той е герой”, допълни Ибрахим.

„Аз по-скоро бих обърнал внимание не върху самия акт -Тръмп да таргетира Сюлеймани, а дали моментът бе подходящ. В следствие на този удар ще се случат неща, които по-скоро биха имали негативен ефект върху самите американци”, изрази мнение Мартин Табаков, международен анализатор.

„Все по-видими обаче стават разминаванията между целите и средствата, които използва Доналд Тръмп в своята политика в региона. Едно е да искаш да сключиш „сделката на века” – разрешаването на конфликта между Израел и Палестина, а в следващия момент да обявиш израелския суверенитет върху Голанските възвишения”, допълни Табаков.

„Сюлеймани беше герой не само за Иран, а за Ирак, Йемен, Ливан и Сирия”, заключи Мохамед Ибрахим.

Още от разговора гледайте във видеото