МВР следи за нарушения на скоростта

След дългата ваканция, днес трафикът в цялата страна е натоварен. Очакват се и снеговалежи, за които снегорините са разпределени в готовност. На магистралите и по главните пътища има засилено полицейско присъствие.

Ще се следи най-вече за нарушения на скоростта и за шофиране след употреба на алкохол. На нетърпеливите да се приберат преди другите, от МВР напомнят, че глобата за шофирaне в аварийната лента е 1000 лева при първо нарушение и отнемане на шофьорската книжка за три месеца.

ЗАРАДИ ЛОШОТО ВРЕМЕ: Затварят границата с Гърция в неделя

Предвид и застудяването и очаквания сняг, на всички ни обещават навременни мерки за облекчаване на трафика.

Заради очаквания обилен снеговалеж, Гърция забранява преминаването на автомобили с тегло над тон и половина през пунктове "Кулата", "Илинден" и "Петко Войвода".

От нашата Гранична полиция в следобедните часове съобщиха, че до 18 часа днес ще бъдат пропускани автомобили с товароносимост над 1.5 тона през ГКПП Кулата-Промахон, ГКПП Капитан Петко Войвода-Орменион, ГКПП Илинден - Ексохи и ГКПП Маказа - Нимфея.

 

Причина за натоварения трафик са и многото румънци, които са посрещнали Нова година в България. Днес се очаква те да тръгнат към родината си.

Освен пътни полицаи, на пътя контрол извършват и екипи на жандармерията. „Предполагаме, че ще се образуват колони от автомоболи, най-вече на Благоевград и по АМ „Тракия”. Навсякъде имаме допълнителни екипи на пътна полиция, които ще предотвратяват образуването на задръствания и струпвания. Навсякъде ще се следи за употреба на алкохол и за неправилното изпреварване”, каза инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция”.

Ако движението стане твърде натоварено, от „Пътна полиция” са решили да ограничат движението на тирове по шосетата у нас.

Времето в Гърция изглежда сравнително спокойно, но властите очакват времето в южната ни съседка да създаде притеснения по пътищата. Затворени са всички граници с Гърция. Границата за автобуси ще бъдат отворени утре в полунощ, но зависи от решението на гръцките власти и от атмосферните условия.

 

 

Полицаите следят стриктно за спазването на забраната. Днес, на няколко пъти шофьори опитваха да тръгнат и да прескочат полицията, но патрулка настигаше камионите и ги връщаше на паркинга на „Кулата”.

Няма все още опашки от българска страна от тежкотоварни камиони. Очакванията за тежък трафик от леки автомобили от Гърция към България не е все факт, но в близките часове ще се затрудни движението по границата.

Репортери: Димитър Иванов, Антон Чавдаров, Наталия Йорданова, Ивелина Драгнева