Годишнината бе отбелязана в Скопие

На днешната дата се навършват 92 години от подвига на Мара Бунева, разстреляла в Скопие сръбския палач Велимир Прелич.

В неделя в Скопие бе отбелязана 92-ата годишнина от подвига на Мара Бунева. За да почетат българската героиня, в македонската столица се събраха членове на ВМРО от София, Самоков, Костинброд, както и от кюстендилска, врачанска, благоевградска, пловдивска, старозагорска, санданска области. Сред присъстващите бяха пенсионери, общинският съветник Димитър Антов, кметът на с. Мърчаево Гергин Георгиев, кметът на Сандански Атанас Стоянов, депутатите от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти” Красимир Богданов, Александър Сиди, Стоян Божилов, Милен Михов, наследници на българските родове от Македония, българи от Охрид, Битоля, Прилеп, Скопие, Босилеград, Сдружение „Хайдути“ и други краища на българското землище.

Всички те сведоха глави в памет на Мара Бунева на паметната ѝ плоча до Каменния мост над Вардар в Скопие, където бяха поднесени цветя и венци. В църквата „Свети Димитър“ бе отслужена панихида.

Представители на ВМРО – Варна пък организираха турнир по стрелба, за да отбележат годишнината. В него участваха дами от структурата на ВМРО във Варна и представителки на журналистическата гилдия в града.

Мара Бунева е родена в град Тетово през 1901 г. Учи в гимназията в Скопие, а след края на Първата световна война се премества в София, където завършва висшето се образование. Омъжва се за офицера от българската армия Христо Хранков. Брат й Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО. Тя започва да изпълнява поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с конспиративни задачи.

На 13 януари 1928 г. Бунева убива в центъра на Скопие на Каменния мост на река Вардар Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите. Бунева е избрана за изпълнителка на смъртната присъда на Велимир Прелич. По негова заповед през 1927 г. на Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, подсъдимите са подложени на жестоки изтезания - стягане на главите, чупене на ръцете и дори са заравяни живи. Целта на Бунева е била да привлече вниманието на световната общественост към македонския въпрос и безправното положение на своите сънародници, изложени на жестокия терор от сръбските власти.