Хората с увреждания и липсата на лични асистенти скараха опозицията и управляващите

БСП с остри критики срещу социалния министър. Социалистите алармират, че хиляди хора остават без личен асистент по вина на управляващите. Деница Сачева обаче припомни, че инициатор на промените е била омбудсмана Мая Манолова, заедно с БСП.

Хората с увреждания и липсата на лични асистенти скараха опозицията и управляващите. Левицата търси сметка на социалния министър, защо няма пари за услугата. „От началото на годината хиляди граждани, български граждани, хора с увреждания останаха без личен асистент, социален асистент и домашен помощник, заради безхаберието на държавата ,която не осигури финансиране”, коментира депутатът от левицата Георги Гьоков.

ТРЕВОЖНО: Хиляди хора с увреждания са останали без лични асистенти

Според министъра обаче вината не е в изпълнителната власт. „Това, което се случва в момента се случва вследствие на Закона за личната помощ. Един закон, който беше приет под натиск, и един закон, чийто инициатор беше Мая Манолова, с доста силен натиск  - обществен, медиен - по отношение на това да се приемат набързо текстове, по които имаше редица отрицателни становища”, заяви Деница Сачева.

От левицата обаче търсят отговори от социалното министерство. Искат да знаят ще бъде ли осигурено финансиране за продължаване на услугата "личен асистент".

Заради проблема спешно е разработена национална стратегия. Очаква се да бъде приета в кратки срокове. И да осигури около 4800 асистенти за грижа в домашна среда.

Ковачева: Има домове, в които смъртността е много по-висока, от тази в Горско Косово